ZNATE LI: ZBOG OVOGA nikako ne biste smjeli podgrijavati špinat?

Zanimljivosti
ZNATE LI: ZBOG OVOGA nikako ne biste smjeli podgrijavati špinat?
.

Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena naminica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm.

Ako samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate se brinuti, izjavila je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.

Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok, savjetuje Dagmar von Cramm.

 

Ne propustite