SLUŽBENA POSJETA PREDSJEDNIKA SBRIJE/ Zvizdić-Vučić: U prvom planu unapređenje ekonomskih odnosa BiH i Srbije

Bosna i Hercegovina
SLUŽBENA POSJETA PREDSJEDNIKA SBRIJE/ Zvizdić-Vučić: U prvom planu unapređenje ekonomskih odnosa BiH i Srbije
-

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon susreta s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, da bi zajednička sjednica vlada dviju država trebala biti upriličena u Srbiji u novembru.

- Bosna i Hercegovina i Srbija su prvi susjedi koji dijele isti geografski prostor i iste intencije koje su vezane za članstvo u Evropskoj uniji. To je ono što determinira naše odnose i daje nam putokaz za  razvoj i jačanje naše ukupne političke, ekonomske i društvene saradnje - dodao je Zvizdić.

Vučić je izrazio uvjerenje da se atmosfera među dvjema zemljama uspjela promijeniti i da usprkos želji mnogih da se uvijek govori o problemima i mržnji uspjelo to prevazići, te sada postoji bolje razumijevanje nego ranije. Dodao je da se sada gleda u budućnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da je u prvom planu jačanje ekonomskih odnosa te da se Srbija uvijek nalazi među prvim ekonomskim i trgovinskim partnerima BiH.

Tokom današnjeg razgovora je konstatovano da se, uz realizaciju nekih projekata, pogotovo infrastrukturnih, može značajno povećati obim vanjskotrgovinske razmjene te obim ekonomske saradnje.

- To će biti prioriteti i ciljevi ka kojima će Vijeće ministara BiH biti usmjereno - rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da se posljednjih 5-6 mjeseci razgovara o integriranju ekonomskog prostora BiH i Srbije, što, kaže, nema nikakve veze s dinamikom evropskih integracija.

- Međutim, ima veze s tim da počnemo na planski način koristiti ukupne prirodne i ljudske resurse zapadnog Balkana - dodao je.

Podsjetio je da je svaka država zapadnog Balkana pojedinačno malo tržište koje nije interesantno ozbiljnim investitorima.

- Ali ako ponudimo zajedničke projekte i nastupe prema trećim tržištima, možemo biti vrlo atraktivno područje za nove investicije, samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta - smatra Zvizdić.

Tokom današnjeg razgovora s predsjednikom Srbije konstatovano je da će jedan od ključnih ciljeva koji treba biti ostvaren  biti postizanje trgovinske razmjene u iznosu od dvije milijarde eura.

- To podrazumijeva brojne druge aktivnosti, kao što je uklanjanje nevidljivih carinskih barijera, priznavanje meritornih laboratorijskih nalaza, brži protok robe i ljudi na granicama, harmoniziranje legislative, na čemu ćemo vrlo aktivno raditi - istakao je Zvizdić.

Predsjednik Vučić je kazao da su danas razgovarali o infrastrukturalnim i određenim energetskim pitanjima, o kojima se, kako je naglasio, mora razgovarati i na entitetskom nivou.

Nije želio da obeća da će neke stvari zasigurno biti riješene, ali istakao je da ukoliko uspiju i ukoliko se uloži dovoljno truda i energije, onda se u Beogradu do kraja godine mogu okupiti i članovi Predsjedništva BiH, što bi dalo izvanredan podsticaj za razvoj i unapređenje odnosa Srbije i BiH.

Ponovio je da je BiH zemlja u regionu s kojom Srbija ima najveću trgovinsku razmjenu te najveći trgovinski partner ove susjedne zemlje, prenosi agencija Fena. 

- Vjerujem da ćemo to umjeti da iskoristimo da i dalje unapređujemo naše ekonomske odnose - poručio je Vučić.  

Tokom razgovora, kako je rekao, nisu ulazili u nekada stvarne, nekada metafizičke odnose Srba, Bošnjaka i Hrvata već su se bavili konkretnim pitanjima i problemima.

- Očekujem da i tako nastavimo - dodao je predsjednik Republike Srbije.

 

Ne propustite