Bogatstvo iz dubina Ohridskog jezera!

Zanimljivosti
Bogatstvo iz dubina Ohridskog jezera!
.

Ohridsko jezero pravo je čudo prirode. U njemu se skriva više od 200 endemskih vrsti biljaka i životinja poput algi, zooplanktona, riba, puževa i crva zbog čega ga neki nazivaju i evropskim Galapagosom.

Stručnjaci pretpostavljaju da je jezero nastalo prije četiri miliona godina i da u svojim dubinama skriva vrste koje su odavno izumrle u drugim dijelovima svijeta. 

Ne čudi što se smatra jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi niti što ga je UNESCO još 1980. godine zaštitio i stavio na svoj popis Svjetske baštine. 

kaneo

Ohridsko jezero smješteno je u dubokoj kotlini između Makedonije i Albanije na nadmorskoj visini od 693 metara. Dugo je 30,8 kilometara, a najveća dubina iznosi 289 metara. 

S istoka je zatvoreno planinom Galičicom, a sa zapada Jablanicom. Na njegovim obalama nalaze se makedonski gradovi Ohrid i Struga, kao i Pogradec u Albaniji. 

Zbog izrazito plave boje, tople vode i površine od čak 358 kvadratnih kilometara nazivaju ga i makedonskim slatkovodnim morem. Popularno je odredište za kupanje i ribarenja, a zaronite li na određenom dijelu, mogli biste da pronađete i arheološke ostatke stare oko 3.000 godina. 

Ovo područje bilo je naseljeno još 1.200 godina prije nove ere, čemu svjedoči i muzej na vodi Uvala kostiju. Ime je dobio po brojnim životinjskim fosilima koji se nalazi na dnu rekonstruisanog prahistorijskog naselja na vodi gdje su izloženi artefakti nekadašnjih stanovnika ovoga prostora.

maxresdefault

Ne propustite