Moguće i u Americi: Imovina poplavne zone na Floridi nije osigurana

Svijet
Moguće i u Americi: Imovina poplavne zone na Floridi nije osigurana
.

Kako uragan Irma sruši na Floridi, analiza Associated Pressa pokazuje strm pad u osiguranju od poplava širom države, uključujući područja koja su najviše ugrožena onim što bi moglo biti razarajući olujni talas.
Za samo pet godina, ukupni broj federalnih polica osiguranja od poplava pao je za 15 odsto, prema podacima Federalne agencije za upravljanje hitnim slučajevima.

Vlasnici imovine na Floridi i dalje kupuju mnogo više saveznog osiguranja od poplava od bilo koje druge države - 1,7 miliona politica, pokrivajući oko 42 milijarde dolara u imovini - ali većina stanovnika u zonama opasnosti je loše izložena.

Sa 1,350 milja obale, najviše u kontinentalnoj SAD, Florida ima oko 2,5 miliona domova u zonama opasnosti, više od tri puta više od bilo koje druge države, procjenjuje FEMA. A ipak, preko 38 primorskih okruga u Floridi, samo 42% ovih domova je pokriveno.

Ukupna stopa osiguranja od poplava za domove opasnih zona u Floridi je samo 41 posto. Fannie Mae navodno zahteva hipotekarne zajmodavce da se osigura da vlasnici nekretnina kupe ovo osiguranje kako bi se kvalifikovali za zajmove uz podršku federacije, a u 59 posto slučajeva to osiguranje se ne plaća. Prosječne godišnje premije kreću se od oko 4.200 dolara u mjestu Horseshoe Beach, gradu 169 stanovnika na obali Meksičkog zaliva, gdje je 78 posto politica opala od 2012. godine, do oko 200 dolara u nekoliko gradova. U većini je između 300 i 500 dolara.

U kantonima koje su u srijedu (Collier, Broward, Monroe i Miami-Dade) pod barem delimičnim nalogom za evakuaciju, gdje se procjenjuje da je 1,3 miliona kuća u zonama opasnosti od poplava, procenat je još niži za 34,3 posto.

U cijeloj zemlji, samo pola od 10 miliona imovina kojima je potrebno osiguranje od poplava imaju to, rekao je Roy Wright, koji vodi Nacionalni program za osiguranje od poplava. On je prošle sedmice rekao AP-u da želi udvostručiti broj politika prodatih na nacionalnom nivou u bliskoj budućnosti.

Pad pokrića je počeo nakon što je Kongres odobrio povećanje cijene u 2012. godini, čineći politice skuplje. Mape nekih visokorizičnih područja su preuređene, uklanjajući zahtjev da ovi vlasnici dobiju osiguranje. Oko 7 od 10 vlasnika kuća imaju hipoteke pod federalnom podrškom, a ako žive u rizičnom području, od njih se i dalje traži osiguranje od poplava. Ali mnogi dozvoljavaju da njihova politica sklizne bez primjedbe zajmodavca; krediti se prodaju i prepravljaju, papiri se gubi i novi zajmodavci ne prate.

FEMA, koja je na kraju odgovorna za sprovođenje zahtjeva za osiguranje od poplava, nije odgovorila na e-poštu koja traži komentar od svoje ureda u Vašingtonu u sredu. Privatno tržište osiguranja od poplava je malo - samo oko 20.000 politika na Floridi.

Najnovije prognoze ukazuju na to da Irma najrazorniji vjetrovi mogu srušiti većinu najfrekventnijeg nekretnina na Floridi, što štete imovinu od Keys Florida preko Jacksonvillea dok se vrti na sjeveru.

"Ovo bi moglo biti najskuplja oluja u istoriji SAD-a, koja govori puno s obzirom na to što se dogodilo prije dvije sedmice", rekao je istraživač uragana "University of Miami" Brian McNoldy.

Osiguravajuća društva još uvijek pokazuju štetu od proširenog boravka uragana Harveya u južnom Teksasu u avgustu, ali osigurani gubici se procenjuju na 20 milijardi dolara, a to je dio 65 milijardi dolara ili više u gubicima zbog samih poplava koje su mogle biti osigurane, prema firmi za modeliranje katastrofe AIR Worldwide.

Niko ne očekuje da Irma popuni Floridu na sličnom nivou. Harvey see nekoliko dana vrtioo iznad Houstona, gdje je palo oko 50 inči kiše. Irma se brzo kreće i trebalo bi donijeti manje od četvrtine toga u gradove u Floridi.

Južna Florida takođe ima bolji sistem za kontrolu poplava, zemljište je poroznije i nema brda tako da nema klizišta, rekao je Hugh Willoughby, bivši direktor istraživanja u Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, a sada profesor na Florida International University u Majamiju.

Novi.ba

Ne propustite