ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jedite sporije za vitku liniju

Zdrav život
ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jedite sporije za vitku liniju
.

Autori istraživanja tvrde kako je osobama koje brzo jedu veliki izazov promijeniti tu naviku, ali se isplati potruditi jer osim većeg uživanja u hrani, sporo žvakanje, dovodi i do tanjeg struka. Ujedno, studija kaže kako osobe s prekomjernom tjelesnom masom jedu brže od vitkih ljudi i da muškarci jedu brže od žena.
Ipak, malo ljudi voli da jede sporo. Obrok bi trebalo da traje pola sata do sat vremena, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu, prisjetite se dobrobiti od usporavanja.

Zaista ćete početi da osjećate različite okuse i teksture
Ako jedete sporije, obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne prejedanje. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte cijeniti boje, okuse, arome…

Smanjujete rizike prejedanja
Treba oko 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane, mozak će na vrijeme shvatiti da je tijelo sito.

Smanjujete rizik od tegoba s varenjem hrane
Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probleme s varenjem, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na obroke gledajte kao na aktivnosti gdje ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima.

Jedna Kineska poslovica kaže: “Što manje jedete to više uživate u okusu, što više jedete to manje uživate”. S tim u vezi donosimo vam i nekoliko savjeta kako da se usporite dok jedete:

Jedite prije nego što postanete neizdrživo gladni
Ako ste previše gladni, biće teško jesti polako. Najbolji način je da ne čekate glad da biste jeli, nego da imate obroke u redovno vrijeme. Rasporedite tri glavna i dva međuobroka u vama odgovarajuće vrijeme.

Između zalogaja odložite villjušku
Klasičan savjet je da između zalogaja spustite villjušku i sažvačete hranu. Nakon što progutate, ponovno uzmite villjušku. To će vas usporiti, ali i smanjiti nakupljeni stres.

Fokusirajte se na hranu
Često dok jedemo gledamo TV, mislimo o nekim problemima, ali osviješteno jelo donosi puno veći užitak. Nemojte pratiti tuđi tempo nego se fokusirajte na sebe i okus hrane koju unosite.

Ne propustite