ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Začini kao lijek

Zdrav život
ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Začini kao lijek
.

Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo ukusni, nego i ljekoviti te da mogu ublažiti svakodnevne tegobe. 
Zapravo, prema preporukama stručnjaka, trebalo bi da se koriste što je češće moguće. Prepuni su antioksidanata, protivupalnih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u malim količinama. 
Evo i nekih od začina koje bi trebalo svakodnevno koristiti.
Majčina dušica
S ukusom koji podsjeća na nanu, majčina dušica jača imuninet i odličan je začin za sezonu gripa i prehlade. 
Majčina dušica je bogata antioksidansima i ima antibakterijska svojstva. 
Idealan je dodatak gulašima i supama, a dobro se slaže s paradajzom. Također, od majčine dušice može se napraviti divan čaj.
Đumbir
Poznat po protivupalnim svojstvima i kao lijek protiv slabe cirkulacije, đumbir je začin koji je prisutan tokom cijele godine.
Kada je hladno, đumbir će vas zagrijati, dok će vas rashladiti onda kad je vruće. 
Bogat je kalijumom, a naročito povoljno djeluje na želudac. Sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku. 
Idealan je za čorbe, marinade za piletinu i ribu, kao i azijske salate.
Cimet
Cimet je više od dodatka mirisnim kolačima, jer ga kineska medicina smatra “zagrijavajućim lijekom”. 
Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti poslije obilnog jela. 
Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi. 
Dobro se slaže i uz neka jela od mesa.
Ruzmarin
Bogat je ruzmarinskom kiselinom, moćnim antioksidansom, a povećava i protok krvi do mozga. Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i deluju protivupalno. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma. 
Dobro se slaže za krompirom, janjetinom i jelima od ribe. 
Ljuta papričica
Ljuta papričica ima vitamin A, beta karoten i lutein, koji povećava toplotu, ne samo na jeziku, nego i u cijelom organizmu. 
Kapsaicin koji sadrži podstiče cirkulaciju, bori se protiv infekcija i podstiče varenje. Dokazano je da pomažu i u mršavljenju. Ubija i neurone koji izazivaju bol, pa djeluju i kao analgetik. 
Dodajte ih jelima od riže, piletine, ili bilo kom drugom kom je potrebno “malo ljutine”.
Korijander
Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive. 
Dodajte ga svježeg salatama, marinadama od piletine ili supama.
Nana
Njena rashlađujuća aroma čini je odličnim sastojkom mnogih napitaka. Poznata je kao lijek za opuštanje želuca, zahvaljujući visokoj koncentraciji mentola, koji opušta glatke mišiće. 
Bogata je beta karotenom, vitaminom A i vitaminom C.  
Koristite je svježu za supe, salate ili deserte. Možete je čak staviti u posudu za kockice s ledom koje ćete kasnije ubacivati u pića.
Bosiljak
Perjanica italijanske kuhinje, bosiljak, poznat je po antibakterijskim i protivupalnim svojstvima, a sadrži i brojne druge korisne sastojke, poput beta karotena i magnezijuma. 
Dodajte ga svim jelima s paradajzom, piletinom, sirom, a odličan je u vidu pesto sosa.
Turmerik
Želite li da zaštitite vaše zdravlje na svim nivoima? Jedite turmerik! 
Ima moćno antiinflamatorno dejstvo, a aktivira i mehanizme odbrane ćelija u genima. 
Pokazao je dobre efekte u većim dozama u borbi protiv kancera, a naučnici smatraju da se upravo zbog toga ta bolest rijeđe javlja u Indiji, nego u ostatku svijeta. 
Dodajte ga jelima od jaja ili piletine.

 

Ne propustite