Šimiću predložen pritvor, osumnjičen i za lažno predstavljanje

Bosna i Hercegovina
Šimiću predložen pritvor, osumnjičen i za lažno predstavljanje
.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uputilo je Općinskom sudu prijedlog da Josipu Šimiću Đindiću osumnjičenom za krivotvorenje dokumenata i lažno predstavljanje odredi pritvor od 30 dana.

Šimića su ranije na području Kreševa uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te pretresli stambeni objekat koji koristi i tom prilikom oduzeli određeni dokazni materijal.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA-e u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice Državng tužilaštva Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom.

Interna kontrola je pokrenuta nakon što je novinar Josip Šimić podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića, a koji je izjavio da je u pitanu “falsifikovani akt” SIPA-e u kome se kao prilog navode šema kretanja Tadić i njeni razgovori s Jukić.

U Kantonalnom tužilaštvu su pojasnili da je predmet istrage “sporni dokument SIPA-e koji je predat Tužilaštvu BiH”, a pored krivotvorenja isprave, osumnjičen je i za lažno predstavljanje.

Državno tužilaštvo je zatražilo izuzimanje Šimićevog predmeta, a u Kantonalnom tužilaštvu su rekli da ova institucija nastavlja rad na ovom predmetu, s obzirom da se radi o krivičnom djelu koje je propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH, javlja BIRN BiH.

Ne propustite