Gutić: Briga o logorašima naša je obaveza

Bosna i Hercegovina
Gutić: Briga o logorašima naša je obaveza
.

Podrška radu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995., te osobama koje su preživjele zatočeništvo u logorima, bile su glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za boračka pitanja Fahrudina Skopljaka s predsjednikom Saveza logoraša BiH Jasminom Meškovićem i njegovim saradnicima.

Kako je istaknuo predsjednik Mešković, glavni cilj Muzeja je prikazivanje istine, očuvanje sjećanja i učenja iz prošlosti, a zbirku tog muzeja čini brojna historijska građa koja prikazuje tematiku genocida, logora, egzekucije, lični predmeti, dokazni materijal korišten u sudskim procesima, fotografije, filmovi.

- Iako je Muzej za godinu dana posjetilo oko 20.000 ljudi, podrška nadležnih institucija je sporadična i simbolična te kao takva nedovoljna za pokrivanje troškova za rad te ustanove - rekao je Mešković.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istaknuo je da Muzej ima nemjerljiv značaj u historijskom, kulturnom i u edukativnom smislu te da je posebno važan u procesu formiranja svijesti mladih i budućih generacija.

- Uzimajući sve to u obzir, kao i činjenicu da daje ogroman doprinos kulturi sjećanja, smatram da je otvaranje i održavanje takvih institucija naša nasušna potreba - rekao je Gutić i obećao da će Vlada, u skladu s njenim trenutnim mogućnostima pomoći rad te ustanove.

Tokom sastanka premijer je izrazio i razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli preživjeli logoraši koji, kako se navodi, umjesto odštete za pretrpljenu štetu i bol moraju platiti sudske troškove u procesima koje su pokrenuli protiv entiteta Republika Srpska, ali i tešku finansijsku situaciju i velike troškove koje u radu ima Savez logoraša Tuzlanskog kantona.

- Iako Vlada to udruženje već simbolično pomaže, u narednoj budžetskoj godini ćemo sagledati mogućnosti da se poveća iznos sredstava koji se dodjeljuju tom udruženju - rekao je premijer Gutić, saopćeno je iz Vlade TK.

Današnjem sastanku su, uime Saveza logoraša BiH, prisustvovali i pravnik u Savezu Senad Jusufbegović, predsjednik Saveza logoraša Tuzlanskog kantona Nedim Mustačević, te Fahreta i Fahrudin Muminović, brat i sestra koji su kao djeca preživjeli genocid u Srebrenici.

Ne propustite