Kako pijenje kafe utiče na promjenu gustine kostiju, evo šta kažu naučnici...

Porodica i zdravlje
Kako pijenje kafe utiče na promjenu gustine kostiju, evo šta kažu naučnici...
.

Preporučuje se ženama starosti od 51 od 70 godina da unose 1.200 miligrama dnevno kalcijuma, a muškarci do 1.000 miligrama.

Najnovija istraživanje je potvrdilo povezanost kafe i slabijih kostiju, ali postoje i one koje odgovorno tvrde da je ovo nategnuta teza.

- Ne bih brinuo oo toga". Ogromne studije u različitim zemljama, sprovedene na nacionalnom nivou, nisu pronašle dokaze o uvećanju broj preloma zbog kafe - kaže dr Robert Reker, direktor Istraživačkog centra za osteoporozu na Univerzitetu u Omahi.


Primjera radi, studija u Švedskoj, koja je uključivala više od 61.000 žena u roku od dvije decenije, pokazala je da pijenje četiri šoljice kafe ili više, vrlo malo utiče na promjenu gustine kostiju, ali nije dokazano da je došlo do uvećanja rizika od preloma, prenosi Nedeljnik.

Magazin Food and Chemical Toxicology je ove godine, sistemskom analizom podataka iz različitih studija zaključio je da čak do osam šoljica kafe dnevno ne može da se poveže sa zabrinutošću u vezi sa rizikom od preloma i padova, naročito kod zdravih odraslih osoba koji unose dovoljno kalcijuma.

Može li onda da pijenje kafe vodi do gubitka kalcijuma?

Istina je da kako se uvećava unos kofeina, povećava se i izbacivanje kalcijuma kroz urin, kaže profesor Koni M. Viver. Ali, što se više izbacuje, više će biti absorbovan iz bilo kojeg izvora kalcijuma koji unesu, dodaje dr Viver.To znači da, kaže dr Viver, treba da se zabrinu isključivo oni koji ne unose dovoljno kalcijuma u organizam.

Ne propustite