PREPOZNAJTE SIMPTOME RAKA PANKREASA NA VRIJEME: Ne čekajte da bude kasno!

Porodica i zdravlje
PREPOZNAJTE SIMPTOME RAKA PANKREASA NA VRIJEME: Ne čekajte da bude kasno!
.

Ukoliko primjetite bilo koji od ovih simptoma, to može značiti ono najgore, zato je najvažnije da odmah posjetite svog ljekara. 

Svaki simptom koji na vrijeme primjetite može vam spasiti život i pomoći vašem ljekaru da vas izliječi.

 

1. SVARB RUKU I NOGU

Čak i najmanji tumor pankreasa može blokirati žučne puteve. Ukoliko se to dogodi, to će se odraziti na vaše tijelo. Kada ima previše žuči u krvi, stvaraju se jedinjenja koja se ne mogu razložiti. Ova jedinjenja akumuliraju u rukama i nogama, što može dovesti do svraba.

2. ŽUĆKASTE OČI

Gomilanje žuči u krvotoku se takođe naziva žutica. Ovo izaziva i mnoge druge simptome pored svraba stopala i ruku. Žuč ima svijetlo žuti pigment i možete ga primjetiti čak i u beonjačama. Ovo je još jedan znak da je došlo do blokade žučnih puteva i tumora pankreasa.

3. BOL U STOMAKU

Bol u predjelu abdomena je simptom mnogih bolesti. Bol koji dolazi iz pankreasa često opisujemo kao "mučninu" i često kao bol od gladi. Ljudi koji su imali rak pankreasa govorili su da bol prestaje kada se nagnete ka naprijed.

4. ČUDNA STOLICA

Vaša stolica je jedan od prvih pokazatelja da sa vašim pankreasom nešto nije u redu. Ukoliko se žuč ne obrađuje pravilno, vaša stolica neće biti normalne braon boje. Umjesto toga, izgledaće blijedo, boje gline, ukoliko je ovo slučaj, veoma je važno da ovo saopštite svom ljekaru.

5. IZNENADNI GUBITAK TEŽINE

Ukoliko iznenada gubite na težini, a niste na dijeti, to je možda znak da bi trebalo da se zabrinete. Ukoliko se tumor pankreasa razvija, to može spriječiti temeljno varenje hrane. To znači da masti i šećer samo prolaze kroz vaše tijelo i ne lijepe se, naravno to isto važi i za najvažnije hranljive materije.

6. PROMJENE NA KOŽI

Mogu se javiti promjene na kožu, u vidu osipa i pojačanog svraba. Ove promjene se javljaju kada je kancerom zahvaćena glava pankreasa.

7. NESTAJE ŽUDNJA ZA ODREĐENIM NAMIRNICAMA

Ukoliko ste uvijek imali potrebu za čokoladom, sirom ili nekom drugom namirnicom, a sada više nemate želju za njima, to je možda razlog da se zabrinete. Ukoliko pankreas prestane da proizvodi regularne digestivne enzime, to može promijeniti vaš apetit. Pored toga što osjećate mučninu, hrana za kojom ste nekada žudjeli, sada više nije toliko ukusna

8. GUBITAK APETITA

Rak pankreasa ne samo da će vas natjerati da zaboravite na namirnice koje ste obožavali, već možete potpuno i izgubiti apetit. Možete osjetiti glad, i samo nakon 2-3 zalogaja osjećaćete se prepuno. Ovo se dešava uslijed nedostatka enzima, što može zbuniti vaš stomak. Ukoliko primjetite neke od ovih simptoma bitno je da odmah posjetite svog ljekara.

9. IZNENADNA DIJAGNOZA DIJABETESA

Dijabetes je bolest koja nastaje kada tijelo ne može proizvesti dovoljno insulina i prestaje da reguliše nivo šećera u krvi. Ovo je česta bolest koja dolazi u raznim oblicima, ali ukoliko je odjednom dijagnostikovan odrasloj osobi, to može značiti da imate problem sa rakom pankreasa. Budući da problem sa pankreasom može dovesti do problema sa proizvodnjom insulina, trebalo bi saopštiti ljekaru da želite da uradite analize.

10. ISCRPLJENOST I DEPRESIJA

Rak pankreasa dovodi do malaksalosti, a može se javiti i depresija. Vrlo je bitno ove simptome uočiti na vrijeme i reagovati što prije jer je rak pankreasa vrlo progresivan. U slučaju da se otkrije na vrijeme, veće su šanse za njegovo izlječenje.

Ne propustite