MILENIJUMSKA FASCINACIJA: Jedina struktura od sedam svjetskih čuda koja je i dalje netaknuta!

Zanimljivosti
MILENIJUMSKA FASCINACIJA: Jedina struktura od sedam svjetskih čuda koja je i dalje netaknuta!
.

Masivna piramida izgrađena za faraona Keopsa završena oko 2560. p.n.e je jedino čudo od prvobitnih sedam antičkog svijeta koje je još uvijek netaknuto.

Smješten na periferiji Kaira, Giza predio sadrži ukupno šest piramida: tri veoma visoke, uključujući Keopsovu i tri manje, te ogroman kip sfinge.
U nastavku pročitajte nekoliko činjenica o ovoj impresivnoj strukturi koje možda niste znali:

Danas, poslije vijekova erozije, Keopsova piramida je visoka oko 140 metara (poređenja radi, kip slobode je visok 90 metara). Za skoro 4.000 godina, to je bila najviša zgrada na svijetu. Procjenjuje se da je piramida izgrađena od oko 2.3 miliona kamenih blokova (težina svakog je od 2.5 do 15 tona).

Dugo vremena se vjerovalo da su piramide gradili robovi, ali istraživanja iz proteklih nekoliko decenija pakazala su da nije tako. U selu koje okružuje piramide, arheolozi su otkrili ostatke domaćih životinja, za koje se pretpostavlja da su bile hrana za hiljade ljudi, što prema Harvard magazinu znači "da je plemstvo hranilo radnike i da radnici nisu bili robovi, barem ne u modernom smislu. "
Prvobitno piramide su bile obložena ploča visoko poliranog bijelog krečnjaka. Kada ih sunce dotakne one zatrepere. 
Pojedini izvori tvrde da je promijenjena struktura kamenih blokova piramide (prvobitno su bili namenjeni za izgradnju džamije).

I dalje postoji stalna debata među egiptolozima o tome kako su piramide izgrađene.

U svojoj knjizi 1995. "Orion Mystery", ljubitelj Drevnog Egipta Robert Bauval tvrdi da su tri najveće piramide u Gizi izgrađene da korespondiraju sa tri zvijezde u Orionovom pojasu (tri kralja ili tri sestre) koje su se pojavile u vrijeme kada su piramide građene. Naučnici su, ipak, ovo osporili, ističući da bi piramide ili zvijezde morale biti postavljene naopako kako bi teorija bila tačna.

Dugo vremena naučnici su nastojali da objasne kako su stari Egipćani uspjeli da usklade piramide tako precizno prema sjeveru, kada u to vrijeme nije bilo Sjeverne zvijezde da ih navodi

pyramids-of-giza.

 

Ne propustite