Iznenađujuće činjenice o popularnom aromatičnom napitku!

Zanimljivosti
Iznenađujuće činjenice o popularnom aromatičnom napitku!
.

Historija čaja počinje prije više od 4 hiljade godina. 

Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pne. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri mu je vjetar donio jedan list sa stabljike čaja koja je tu u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. 

Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osjetio osvježenje i umor od dugotrajnog lova je nestao.

635836730017040894860473590-tea

Čaj je, danas, jedno od najviše konzumiranih pića na svijetu, odmah poslije vode.

Od kako je pronađen, konstantno se na tržištu pojavljuju novi okusi, pa tako možemo pronaći razne okuse čaja, od jabuke s cimetom do čokolade s kokosom.

Istraživanja su pokazala da Britanci toliko vole čaj, da trećina njih prvo što uradi nakon što se probudi jeste da naprave čaj.
Prosječna osoba u Velikoj Britaniji popije otprilike 1,000 šolja čaja u godini, a više od 15,000 šolja se popije svake sekunde, širom svijeta.

Svi čajevi se prave od iste biljke koja se zove Camellia Sinensis. Način proizvodnje je ono što određuje vrstu čaja.

Ovaj napitak ima drugačiji okus kada ga pijemo u avionu. Zbog zračnog pritiska, voda vrije već na 90C, pa to utiče na način na koji se molekule tope.

Dok se čaj tradicionalno služi sa biskvitima, velik broj ljudi ne zna da se odlično slaže i sa ukusom sira. Zeleni čaj u kombinaciji sa kozjim sirom je pravi pogodak.

tea2

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    (Novi.ba)

 

Ne propustite