ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS U SLUŽBENOJ POSJETI BIH/ Politički analitičar SRĐAN PUHALO ZA NOVI.BA: Izjave će biti odmjerene i politički korektne, ali se postavlja pitanje šta nakon njih

Bosna i Hercegovina
ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS U SLUŽBENOJ POSJETI BIH/ Politički analitičar SRĐAN PUHALO ZA NOVI.BA: Izjave će biti odmjerene i politički korektne, ali se postavlja pitanje šta nakon njih
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od danas će boraviti u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH. 

Vučiću je ovo prva posjeta u ulozi predsjednika Srbije. 

Planirano je da su Sarajevu sastane sa visokim zvaničnicima u BiH, ali i da posjeti Istočno Sarajevo. 

Kolumnista i politički analitičar Srđan Puhalo za Novi. ba je kazao kako je dolazak predsjednika Srbije šansa za unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, ali postavlja se pitanje šta će se desiti nakon posjete, te u kakvu klimu u BiH Vučić dolazi. 

"Sam dolazak po se sebi jeste prilika, jeste mogućnost, jeste šansa da se unaprijedi saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ostaje otvoreno pitanje koliko će prije svega Sarajevo biti spremno da zaboravi devedesete godine i ulogu Aleksandra Vučića tih godina i za vrijeme dok  je bio u Srpskoj radikalnoj  stranci.

S druge strane činjenica je da on dolazi kao predsjednik Srbije, da to ima ogromnu težinu i da može biti korak naprijed, ali prosto mislim da je malo neozbiljno i neodgovorno da sve bude označeno i određeno tom jednom posjetom.

Tu će vjerovatno biti odmjerenih izjava, politički korektnih izjava, ali se postavlja pitanje šta će se desiti poslije tih izjava, koje će biti sladunjave, fine, na koje ne možete puno da se naljutite i da ih demantuje. Da li će uslijediti neke konkretne aktivnosti?

Ono što je također važno jeste da na tu jednu posjetu Sarajevu Vučića dođe pet ili šest posjeta lidera iz Republike Srpske ili sastanaka političkih lidera iz RS i da je tu ustvari pravi test odnosa prema Bosni i Hercegovini. Od toga kakve se poruke šalju do toga kakvi konkretni potezi se poduzimaju.

Oni najaljvljuju razgovor o granicama, da će to biti glavno težište dolaska, ali vjerovatno će biti komentara i priče u vezi ove deklaracije koju spremaju Republika Srpska i Srbija. Tu će biti intersantno čuti njegove odgovore jer Vučić sa jedne strane podržava Bosnu i Hercegovinu i suverininet, a sa druge strane postavlja se pitanje koliko se to u stvarnom životu pokazuje i prikazuje.

Prosto, treba imati na umu i to da koliko god Vučić imao dobro namjere pitanje je koliko ima kontrolu nad političkim liderima u Republici Srpskoj i da neke stvari od njega ne zavise, koliko zavise od nas samih, mislim na odnose Bosne i Hercegovine i Srbije u kontekstu Republike Srpske. Jer mi ne možemo da se dogovorimo oko auto-puta koji hoće neko drugi da nam pomogne da sagradimo, onda se postavlja pitanje u kakvu klimu dolazi Vučić, kada dolazi u Bosnu i Hercegovinu. " - kazao je Puhalo. 

 

 

Ne propustite