NEMATE POJMA ŠTO PIJETE: Šokirat ćete se kad vidite što je pronađeno u 80 posto uzoraka vode

Porodica i zdravlje
NEMATE POJMA ŠTO PIJETE: Šokirat ćete se kad vidite što je pronađeno u 80 posto uzoraka vode
.

Više od 80 posto svjetske vode iz slavine kontaminirano je plastikom, otkriva novo istraživanje.

SAD ima najveću stopu kontaminacije od 93 posto, a slijede Libanon i Indija. Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju najniže razine, međutim, još uvijek dolaze na 72 posto.

“Ne znamo kakav je utjecaj mikroplastike na zdravlje, stoga trebamo slijediti načelo opreza i odmah uložiti dovoljno napora kako bismo saznali koji su stvarni rizici”, rekla je dr. Anne Marie Mahon s tehnološkog instituta Galway-Mayo.

Dodala je da ako su mikroplastične čestice dovoljno male, mogu prodrijeti u stanice, pa čak i u organe. Prethodna istraživanja također su otkrila da mikroplastika apsorbira otrovne hemikalije, koje se potom oslobađaju u crijevima životinja. Ljudi čak mogu udahnuti mikroplastiku u zraku.

Iako je nejasno kako, mikroplastika može ući u vodene sustave preko odjeće i tepiha. Sušilice rublja također mogu biti izvor, osobito ako imaju otvor za zrak. Prethodna studija također je otkrila da se u svakom ciklusu pranja rublja može ispustiti 700.000 plastičnih vlakana.

Vodeni filtri ne mogu učinkovito filtrirati sve mikroplastične kontaminacije zbog različite veličine čestica. Ni flaširana voda nije sigurnija alternativa, s obzirom na to da su i u njoj pronašli nekoliko kontaminiranih uzoraka, piše The Guardian.

Ne propustite