Izetbegović: S Vučićem ćemo razgovarati o "nekim osjetljivim pitanjima"

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: S Vučićem ćemo razgovarati o "nekim osjetljivim pitanjima"
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je danas da će s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji sutra stiže u službenu posjetu BiH razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi autoputa koji treba povezati Sarajevo i Beograd.

Vučić će u BiH boraviti u četvrtak i petak, 7. i 8. septembra, u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u prvoj bilateralnoj posjeti Bosni i Hercegovini u svojstvu predsjednika i prvoj na predsjedničkom nivou nakon šest godina.

Izetbegović je najavio je da će s Vučićem imati têtе-à-têtе sastanak kada će se otvoriti razgovori o "nekim osjetljivim pitanjima", ali je dodao da Vučića vidi kao pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju, s izvjesnim krizama u tim odnosima, ali misli da će on pomoći trendovima ozdravljenja odnosa.

Kada je u pitanju najavljeno potpisivanje Deklaracije o pravu Srba na jezik, kulturu, historiju i identitet, Izetbegović kaže da ga o tome ne može pitati jer ne zna tačno šta se u toj deklaraciji nalazi, ali očekuje da ista prava daju drugima, odnosno prava na opstanak drugih, prava na bosanski jezik i smatra da se u tom smislu mogu dogovoriti.

Govoreći o pitanju granice među državama, kazao je u tom smislu neće lako naći zajedničku riječ, ali o nekim stvarima se može razgovarati.

- Četiri zahtjeva ima Srbija, ali dva nisu ni za diskusiju. Jedan od njih je da se prelazi na ovu stranu Drine i da se dio bh. teritorija kod dviju hidroelektrana preda Srbiji. To je nemoguće. Imamo i pitanje prolaza pruge koja ide prema Baru i neke nejasne pozicije na Limu kod Rudog, o tome se može razgovarati, ali uz kompenzaciju. Vidjet ćemo šta traže, šta nude, pa da se eventualno na dva od četiri zahtjeva pokuša iznaći neko rješenje - podvukao je Izetbegović.

Kada je u pitanju trasa autoputa od Sarajeva do Beograda, koju namjerava finansirati Republika Turska, Izetbegović kaže da u SDA smatraju da nakon što su uvezani Sarajevo i Zenica treba nastaviti i od Zavidovića krenuti ka Tuzli i Bijeljini.

Najavio je i da će se uskoro susresti s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te da će s njim razgovarati o detaljima tog projekta, ističući da to za sada nije dovoljno razjašnjano, ali će, kaže, insistirati na tome da se Tuzla spoji sa Sarajevom.

Iako nije namjera raditi to kroz ovaj put, Izetbegović je najavio da bi uskoro na sjednici Federalne vlade trebala biti donijeta odluka o gradnji tunela prema Goraždu jer u taj grad bi se trebalo stizati od Sarajeva za manje od sat.

 

(Fena)

Ne propustite