SAD donirale šest oklopnih vozila Oružanim snagama Albanije

Region
SAD donirale šest oklopnih vozila Oružanim snagama Albanije
.

Sjedinjene Američke Države donirale su Albaniji šest oklopnih vozila, što je prvi dio donacije od oko 248 vojnih vozila koje će Washington isporučiti u okviru paketa pomoći albanskim Oružanim snagama u iznosu od 12 miliona dolara.

Ova vozila su predata u utorak na ceremoniji u Štabu kopnenih snaga u Zall-Herru u Tirani, izvještava albanska novinska agencija ATA.

Ministrica odbrane Albanije Mimi Kodheli na ceremoniji je istakla blisku saradnju između Albanije i SAD-a na polju odbrane i američku podršku albanskim Oružanim snagama na putu ka reformama i modernizaciji.

Američki ambasador u Albaniji, Donald Lu, naglasio je ulogu Albanije kao posebnog i veoma bliskog saveznika SAD-a u Evropi.

- Albanija je jedna od četiri NATO saveznika koji su dobili takva napredna vozila. Vlada SAD-a je posvećena jačanju vaših kapaciteta kao NATO saveznika. Ovi novi kapaciteti će biti odlučan korak za albanske Oružane snage na putu ka dostizanju primarnog cilja NATO-a - izgradnje potpuno operativne i autonomne modernizirane pješadije do 2019. godine - rekao je Lu.

 

(Fena)

Ne propustite