ISTRAŽIVANJA DOVELA DO PREOKRETA: Štetni ZIKA VIRUS može da izliječi najsmrtonosniji oblik raka

Zanimljivosti
ISTRAŽIVANJA DOVELA DO PREOKRETA: Štetni ZIKA VIRUS može da izliječi najsmrtonosniji oblik raka
,

Štetni virus o kome pišu svi svjetski mediji, može da se iskoristi za liječenje opakog oboljenja

Zika virus se do sada smatrao globalnom zdravstvenom prijetnjom, a ne lijekom. Virus dovodi do oštećenja mozga beba, pa od njega strepe sve trudnice.

Posljednje istraživanje pokazuje da ovaj virus može selektivno da zarazi i ubije kancerogene ćelije koje je teško ubiti na mozgu odraslih osoba. Injekcije sa ovim virusom davane su odraslim miševima koji su imali agresivne tumore i njihove moždane ćelije su ostale netaknute. Testiranje na ljudima je još uvijek na čekanju, ali naučnici vjeruju da virus može da se ubrizga pacijentima u mozak u toku operacije uklanjanja tumora.

606x341-bonus-zika-virus-microcephalia
Metoda je testirana na ljudskim ćelijama u laboratoriji. Postoje različite vrste raka mozga, a najčešči je glioblastom koji je ujedno i najteži za lječenje. On brzo raste i žiri se mozgom zbog čega je jako teško vidjeti gdje se završava zaraženi dio i koji dio moždanog tkiva je zdrav. Za njegovo uklanjanje nisu dovoljne ni radioterapija, ni hemoterapija i operacije.

Istraživanje na živim miševima i doniranom ljudskom tkivu pokazalo je da terapija Zika virusom može da ubije ćelije raka koje su otporne na sve dosadašnje tretmane i lijekove. Ono što je najbitnije jeste mišljenje naučnika da virus ne predstavlja opasnost za ostatak mozga odraslog čovjeka.

Naučnici sada rade na modifikaciji virusa kako bi ga prilagodili ljudima i nadaju se da će testiranja na ljudima početi za 18 mjeseci.

 

Ne propustite