'Pipol' - Oboljeli od malignih oboljenja zaslužuju kontinuiranu podršku društva

Bosna i Hercegovina
'Pipol' - Oboljeli od malignih oboljenja zaslužuju kontinuiranu podršku društva
.

Predstavnici Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od malignih oboljenja s područja Tuzlanskog kantona "Pipol" posjetili su djecu hospitaliziranu na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječje bolesti UKC-a Tuzla i uručili im prigodne poklone s ciljem da im bar nakratko uljepšaju dane u bolnici.

- S obzirom da su jedna od najosjetljivijih kategorija društva, ti mališani kao i njihovi roditelji, zaslužuju kontinuiranu podršku svih segmenata društva, ne samo jedan dan, ne samo jedan mjesec. To se može postići jedino ukazivanjem na njihove potrebe i probleme... - saopćeno je iz  Udruženja.

Podsjećaju da je septembar međunarodno priznat kao mjesec podizanja svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu te naglašavaju da će, po uzoru na humanitarne organizacije iz svijeta i regije, prigodnim edukativnim i drugim aktivnostima podržati tu kampanju.

- Po zvaničnoj statistici, Tuzlanski kanton je vodeći kanton u FBiH po broju oboljele djece i mladih od malignih oboljenja. Zbog toga je važno razviti svijest kod stanovništva Tuzlanskog kantona o pojavi malignih oboljenja u dječjoj dobi, s ciljem prevencije, prepoznavanja ranih simptoma, uspostavljanja rane dijagnostike koja u konačnici vodi ka boljoj prognostici i uspješnijem procesu liječenja -  naglašeno je.

U projektu "Za ljepšu budućnost" predstavnici Udruženja "Pipol" organizirali su ranije ovog mjeseca na Panonici druženje djece i mladih oboljelih i izliječenih od malignih oboljenja s područja Tuzlanskog kantona  te podijelili školske torbe i dio pribora za članove koji su na redovnom školovanju. Projekt "Za ljepšu budućnost Udruženje "Pipol" realiziralo je pod generelnim pokroviteljstvom Grada Tuzla.

Udruženje "Pipol" četvrtu godinu zaredom obezbjeđuje školsku opremu za djecu i mlade oboljele i izliječene od raka. Ove godine su, uz pomoć dobrih ljudi, obezbijediti školsku opremu i za braću i sestre oboljelih i izliječenih mališana.

 

(Fena)

Ne propustite