BOLEST SAVREMENOG DOBA: Namjernice koje smanjuju visoki krvni pritisak

Zdrav život
BOLEST SAVREMENOG DOBA: Namjernice koje smanjuju visoki krvni pritisak
.

Visoki krvni pritisak je bolest modernog doba koja je uzrokovana stresom, nedostakkom sna, gojaznošću, pušenjem, te konzumiranjem slane hrane i energetskih pića.  Ova bolest ne pogađa samo starije osobe, već i mlade osobe uzrasta od 16 godina. Mnogo ljudi čak ne znaju da pate od ove bolesti, ali postoje indikatori koji to ukazuju na to kao što su : glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, kratak dah i mučnina.

Pored tableta koje se koriste kako bi se regulisao  krvni pritisak postoji mnogo zdraviji način, koji će vam pomoći, a to jeste konzumiranje slijedećih namjernica:

 

Sirovi bademi


Unošenjem u organizam svakodnevno sirove bademe pravi značajnu razliku u snižavanju krvnog pritiska. Bademi su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri snižavanju nivoa holesterola u krvi, te snižavaju  krvni pritisak.  Pored toga bademi su korisni za gubitak težine  što je jako bitno jer gojaznost dovodi do ove opake bolesti.

 

Ljuta paprika

Ljuta paprika je neuporedimo jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Prije svega ova namjernica širi krvne sudove što omogućava slobodniji protok krvi, te  smanjenje pritiska na zidove arterija. Ljujti papriku konzumirajte tako što dvije kašikice ljete paprike pomješajte sa toplom vodom u kojoj se nalazi med i aloja vera, na taj način dobit će te moćan lijek protiv hipertenzije.

ljuta-paprika-640x480

Bjeli luk
Bjeli luk se u narodu koristi već dugi niz godina kao "narodni lijek" jer je to  namjernica koja se koristila za liječenje mnogobrojnih bolesti, kao i njihovu prevenciju. Naučna istraživanja potvrdila su efikasnost bijelog luka za snižavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola. Stoga najbolji lijek za visok pritisak je svako jutro konzumirati jedan čen bijelog luka na prazan stomak.

Ne propustite