ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Ove stvari nas zaista usrećuju!

Zanimljivosti
ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: Ove stvari nas zaista usrećuju!
.

Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u Njujorku.
 
Studija s psihologom dr Thomasom Gilovichem na čelu, trajala je dvije decenije, a pokazala je šta su najvažnije razlike između iskustava i stvari.

passport-with-map
 
"Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspijeva – no samo nakratko. Nove stvari zanimljive su nam na početku, ali brzo se priviknemo na njih. S druge strane, sreća koju osjećamo kada isprobamo nešto novo s vremenom se povećava jer ta iskustva postanu dio nas i izgrađuju naš identitet.", pojasnio je dr Gilovich.
Pojednostavljeno, to je razlog zašto ste onu majicu za kojom ste dugo patili obukli samo dva puta, a prvo ljetovanje bez roditelja pamtićete čitav život.
 
Doktor Gilovich zato savjetuje da novac koji štedite za novi televizor odmah prenamijenite i radije ga potrošite na neko putovanje ili novi hobi.
 
"Možete zaista voljeti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane uz vaš identitet, no one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša su iskustva zaista dio vas. Vi ste zbir vlastitih iskustava.", zaključio je naučnik.

tr-travel-smart-ff-miles-608

Ne propustite