Plenković u Livnu najavio još veću pomoć Hrvatima u BiH

Bosna i Hercegovina
Plenković u Livnu najavio još veću pomoć Hrvatima u BiH
.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u utorak u Livnu kako njegov posjet BiH potvrđuje činjenicu da je BiH Hrvatskoj najvažnija prijateljska susjedna država s kojom razvija izvrsne odnose i s kojom želi unaprijediti gospodarsku suradnju i politički dijalog uz rješavanje otvorenih pitanja.

- Također, kao odgovorna država, dajemo potporu Hrvatima kao konstitutivnom ravnopravnom narodu u BiH. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji ured za Hrvate izvan RH, kontinuirano  objavljuju natječaje za brojne projekte kako bi  na vrlo operativan način poduprli identitet i omogućili razvoj i ostanak Hrvata u BiH - kazao je hrvatski premijer koji dvodnevni posjet BiH započeo u Livnu.

 U obnovi strateških objekata kroz protekle tri godine u Livno je uloženo oko 6 miliona kuna, a kako je istaknuo Plenković na konferenciji za novinare, u budućnosti će se nastojati povećati ta sredstva.

 Govoreći o demografskoj politici u Hrvatskoj kazao je kako je ona jednako značajna kao i u BiH. Hrvata, po njegovim riječima, nakon popisa iz 2013. godine ima 15 posto, odnosno oko 535 000, te prema tome "moramo učiniti sve da se omogući i uključivanje na tržište rada jer bez toga je teško opstati u određenim krajevima".

 Kada je riječ o projektima koji su posebno relevantni za Hercegbosansku županiju, Plenković je naveo mogućnosti dizanja kategorizacije graničnih prijelaza, prvenstveno Kamenskog i Vaganja čime bi se trebalo naći cjelovito rješenje i podrška u razvoju gospodarstva toga kraja.

Hrvatskoga su premijera u Livnu dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima i načelnik općine Livno Luka Čelan.

Predsjedavajući Čović rekao je kako u dogovoru s RH želi ojačati Hrvate u BiH kroz posebnu demografsku strategiju.

 „Mi želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Republici Hrvatskoj pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promijeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju kako bi revitalizirali ovaj prostor“, kazao je Čović.

Uz Plenkovića, Livno su posjetili i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

 Nakon sastanka održanog u zgradi općine, visoki uzvanici obišli su završne radove na Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu kojoj je Vlada RH prije dvije godine donirala sredstva za rekonstrukciju dotrajalog krovišta škole u vrijednosti od 600 000 kuna.

Livanjski načelnik Luka Čelan zahvalio je hrvatskom premijeru za svu pomoć koja je pružena općini Livno proteklih godina, kao što je razvoj bolnica i škola te otvaranje hrvatskog konzulata na području Livna.

Na sastanku je riječi bilo i o pitanju naknade za Buško jezero i dva granična prijelaza - Kamensko i Vaganj.

 - Što se tiče naknade HEP-a za iskorištenost vode iz Buškog jezera, općina Livno i Tomislavgrad  nisu zadovoljni dosadašnjim načinom i visinom naknade te se nadamo da će se to kroz postojeći zakon izmijeniti i vršiti pravičnija isplata, budući da tu vodu trenutno koriste tri hidrocentrale na teritoriju RH - kazao je Čelan.

Po njegovim riječima, za proteklu godinu općina Livno je dobila 600 000, dok je Tomislavgrad dobio 900 000 maraka što je, kako je naveo, sigurno vrlo malo s obzirom na površinu Buškog jezera i količinu vode koja ide u sustav RH.

Ne propustite