Ministri Šarović i Borovac o posjeti Vučića: ZNAK ZA "OTVARANJE NOVE STRANCE"

Bosna i Hercegovina
Ministri Šarović i Borovac o posjeti Vučića: ZNAK ZA "OTVARANJE NOVE STRANCE"
.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas da će u BiH osim predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića doputovati i ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, što ukazuje na to da će biti razgovora i o infrastrukturi.

Također, u posjetu dolazi i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljaljić te se očekuju razgovori i o ekonomskim pitanjima.

Šarović je naglasio da je ovo prvi put nakon šest godina da u BiH dolazi predsjednik Srbije te smatra da bi ova posjeta trebala biti znak za "otvaranje nove strance" u odnosima dviju zemalja.

- Zagovornik sam razvoja infrastrukture, posebno transportne, između dvije zemlje jer je to ključna prepreka za dinamičniji razvoj ekonomskih odnosa i trgovine. Kada je u pitanju vanjskotrgovinski bilans, očekujem da će on u ovoj godini dostići dvije milijarde KM međusobne razmjene, što će Srbiju učvrstiti na drugom mjestu vanjskotrgovinskih partnera BiH odmah poslije Njemačke - stav je Šarovića.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je da je svaka posjeta dobrodošla, jer su razgovor i saradnja uvijek dobrodošli i na tom planu se moraju učiniti veliki napori, a sve što se radi treba biti u interesu građana obiju zemalja.

- Razgovor, tolerancija i razumijevanje o mnogim pitanjima koja su u javnosti aktuelna treba rješavati na ovakav način, zato posjetu predsjednika Vučića Bosni i Hercegovini smatram veoma važnom - zaključila je Borovac.

Ne propustite