Salkić pozvao OHR i OSCE da spriječe diskriminaciju Bošnjaka u RS-u

Bosna i Hercegovina
Salkić pozvao OHR i OSCE da spriječe diskriminaciju Bošnjaka u RS-u
.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas otvoreno pismo predstvanicima OHR-a i OSCE-a u BiH, u kojem je ukazao na nedopustiv nastavak diskiminacije Bošnjaka u školama u entitetu RS i ugrožavanje osnovnih prava tog naroda.

Istakao je da i ova, kao i prethodne školske godine, nosi stare probleme učenicima Bošnjacima u ovom entitetu.

-Nastavljena je diskriminacija u obrazovnom sistemu ovog entiteta u pogledu nastave na bosanskom jeziku, diskriminacija prilikom zapošljavanja Bošnjaka, ali i kod uspostave sekularnog ambijenta kakav bi prema Ustavu trebao biti - upozorio je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Višegodišnja diskriminacija u pogledu organizacije nastave na, maternjem, bosanskom jeziku, kako je dodao, početkom ove školske godine poprimila je i druge oblike, a to je da djecu u školskim klupama u Vlasenici dočekuje pravoslavni sveštenik.

-Ovo nije izolovani slučaj, a slična praksa se provodi i u nekim drugim mjestima u ovom entitetu. Opća je pojava da sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštavaju početak školske godine, iako u tim školama ima učenika Bošnjaka - muslimana, Hrvata - katolika, ali i ateista - naveo je entitetski potpredsjednik.

Stepen diskriminacije i negiranja drugih i drugačijih je, ukazuje, odlika „sistemskog djelovanja Vlade ovog entiteta, na stvaranju ambijenta nemogućeg življenja na ovom prostoru, ako niste pripadnik srpskog naroda“.

-Ova entitetska vlast nije spremna graditi društvo jednakih mogućnost za sve njene građane, već želi društvo isključivo i samo za pripadnike srpskog naroda.

Svjedoci ste svih ovih godina pokušaja otvaranja dijaloga i pronalaska rješenja za ove probleme. Vlada ovog entiteta ignoriše opravdane zahtjeve svojih građana za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, a to su pravo na obrazovanje za svu djecu, jednake mogućnosti u ovom društvu, ali, između ostaloga, i pravo na rad i zapošljavanje - tvrdi Salkić.

Podsjeća da je OHR vrhovni tumač Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma te da treba da osigura njegovu primjenu i provedbu na terenu Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma definira pravo na povratak i ostvaranje prava povratnika.

-OHR je nametnuo amandmane na ustave entiteta u procesu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Upravo Vaši amandmani ostavili su nas Bošnjake u ovom entitetu bez mogućnosti da u stvarnosti utičemo na procese i donošenje odluka u ovom entitetu.

Mi smo konstitutivni, ali bez ustavnih mogućnosti da otklonimo sistemsku diskriminaciju nad našim narodom. Zbog navedenog, ali i puno drugih primjera, smatram da je uklanjanje ove diskriminacije prvorazredno pitanje za OHR, ali i ispravljanje grešaka učinjenih prilikom nametanja ustavnih amandmana na entitetske ustave. Sve dok Bošnjaci i Hrvati u ovom entitetu ne dobiju mogućnost zaštite u Ustavu, različiti oblici diskriminacije bit će prisutni u ovom entitetu - naveo je Salkić.

Podsjetio je i da je OSCE  provodio obrazovnu reformu u Bosni i Hercegovini.

-Rezultat te obrazovne reforme je, između ostaloga, i pojava višegodišnje sistemske diskriminacije u obrazovnom sistemu u ovom entitetu. Smatram Vas pozvanim da se aktivnije uključite i ispravite greške učinjene tokom ove reforme.

U školama u ovom entitetu, i pored reforme, dominiraju nazivi koji nisu opšteprihvaćeni među svim roditeljima, kao što je Sveti Sava. Također, dominira pravoslavna ikonografija, a struktura zaposlenih, članova školskih odbora i direktora škola ne odgovara strukturi učenika u školama. Sve ovo su bila pitanja reforme, koja su i nakon reforme ostala neriješena, i u sferi opće dikriminacije - naveo je Salkić.

U 21. vijeku, u srcu Evrope, u bh. entitetu RS, provodi se, dodao je, sistemska diskriminacija u obrazovnom procesu nad djecom koja će biti budućnost ove zemlje.

-Vi ste s ovlastima dio sistema u ovoj zemlji, i zbog toga imate obavezu da učinite više kako bi vlasti u ovom entitetu prekinule praksu diskriminacije u obrazovanju i praksu modernog oblika etničkog čišćenja kroz obrazovni sistem u ovom entitetu - naveo je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u otvorenom pismu predstvanicima OHR-a i OSCE-a u BiH.

 

(Fena)

Ne propustite