Još jedan grad preplavljen ovisnicima nove DROGE: Konzumenti doživljavaju paralize i halucinacije

Vijesti
Još jedan grad preplavljen ovisnicima nove DROGE: Konzumenti doživljavaju paralize i halucinacije
.

U najtežim slučajevima konzumacija ove droge može dovesti do otkazivanja jetre, bubrega i smrti. Zombi efekt traje od 10 minuta do pola sata prije nego što korisnici ponovno ne dođu svijesti. Među ostalim simptomima javlja se paranoja i vrtoglavica koja može trajati i osam sati.

Britanski su mediji posljednjih dana ponovno pokrenuli raspravu o raširenosti droge Spice koja konzumente doslovce pretvara u zombije.

Fotografije nastale na ulicama grada Lincolna zaprepastile su javnost, ‘još jedan grad preplavljen je ovisnicima’, pisalo se ovih dana.

Za razliku od nekih drugih droga, ova ima poseban odjek i na medije i na javnost zbog dehumanizirajućeg efekta koji je jasno vidljiv na eksplicitnim fotografijama. Ovisnici su snimljeni kako sjede ili leže po ulicama onesviješteni, prekriveni bljuvotinom, malaksali i komatozni.

Posebno su zabrinuti građani koji prolaze ‘zahvaćenim’ četvrtima, kao i vlasnici poslovnih objekata na tim mjestima.

"To je kao da gledate ‘Žive mrtvace’. Dolazim na posao u pet ujutro kad je još uvijek mračno i sama sam. Zna biti jako zastrašujuće. Ponekad se zaključavam dok sam sama", rekla je Debra Swain, vlasnica lokalnog kafića u Lincolnu.

Novinari Daily Maila razgovarali su s Ryanom iz Manchestera, beskućnikom koji je upravo palio lulu ispunjenu duhanom i Spiceom. Već trenutak kasnije počeo se nekontrolirano znojiti, postao je nesuvisao i gotovo se uopće više nije mogao micati. Premda ima samo 24 godine, ispijenog lica, Ryan izgleda barem deset godina starije.

Mehaničar specijaliziran za motore konzumira Spice svakodnevno već dvije godine i kaže: "Uspava vas, pomaže vam zaboraviti u kakvoj se situaciji nalazite. Prije sam pušio travu, ali do ovoga se lakše dođe i jeftinije je", objašnjava mladić i kaže da za 10 funti dobije droge dovoljno za cijelu sedmicu.

Najveći problem sa Spiceom je taj što učinak gotovo nikad nije identičan, a konzumenti mogu doživjeti najrazličitije tipove i jačine halucinacija, znojenja i tjelesne paralize.

Stručnjaci tvrde da se Spice uglavnom prodaje beskućnicima, ovisnicima i ljudima s mentalnim problemima jer nisu toliko svjesni pogubnih posljedica. Spice se prodaje u sto različitih varijacija zbog čega su i učinci nepredvidljivi.

Ne propustite