NAJVEĆA ZABLUDA O CRVENOM TRGU: Njegov naziv nema nikakve veze ni sa komunistima ni sa zidovima (FOTO)

Zanimljivosti
NAJVEĆA ZABLUDA O CRVENOM TRGU: Njegov naziv nema nikakve veze ni sa komunistima ni sa zidovima  (FOTO)
.

Crveni trg je teško uporediv sa bilo kojim drugim trgom na svetu. On je ne samo glavni trg prijestonice te najveće zemlje na svijetu, već se slobodno može nazvati i glavnim trgom čitave zemlje. Oko njegovog imena postoje dvije velike zablude.

Prvo na šta čovjek pomisli kada mu pomenu Rusiju, jeste pogled na moskovski Kremlj sa Crvenog trga.

Veličanstvena citadela u kojoj su nekada stanovali i u kojoj su stolovali ruski carevi, u kojoj su se do kraja ruski imperatori krunisali, i koji je danas zvanična rezidencija predsednika Ruske Federacije a pre toga sedište vrhovne vlasti Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, dominira Moskvom i fizički i psihološki.

crveni-1

Mnogo zabuna izaziva ime Crvenog trga, a najveća zabluda je da je to ime ostalo iz komunističkog perioda, pomenutog SSSR-a.

Tobože, komunisti su tako nazvali taj prostor a Rusi nisu htjeli da ga promjene nakon sloma jednopartijskog sistema koji je uspostavila i održavala Komunistička partija.

Druga zabluda kaže da ime Crvenog trga dolazi od boje cigli na zidinama Kremlja i ploča kojima je nekada bio popločan.

Prema tome, pošto su to zablude, nijedna ni druga teorija oko porijekla imena ovog trga nije istinita i ne odgovara realnosti.

A konačni odgovor na pitanje zbog čega je Crveni trg "crven" krije se u ruskom jeziku, odnosno, bolje da kažemo, u slovenskim jezicima. Nama danas arhaična reč "krasnaja" (u našoj varijanti "krasna"), koju Rusi i dalje koriste, znači ujedno i "crveno" i "prelijepo", te je tako "Кра́сная пло́щадь" u stvari "Prelijepi trg". Barem originalno.

 

 

 

 

Ne propustite