ISPERITE JEDNOM DNEVNO: Kada se sljedeći put nasmijete, niko neće vjerovati da niste radili IZBJELJIVANJE KOD ZUBARA

Praktična žena
ISPERITE JEDNOM DNEVNO: Kada se sljedeći put nasmijete, niko neće vjerovati da niste radili IZBJELJIVANJE KOD ZUBARA
.

Zna se da je jabučni ocat odlično sredstvo za čišćenje, izvrstan dodatak jelima a osim toga ono ubija nakupljene bakterije u ustima i desnima i izbjeljuje zube.

Razblažite ocat i dodajte u čašu vode i time isperite usta svaki dan ujutro. Nakon toga zube operite četkicom. Prije svake upotrebe protresite tečnost i obavezno razrijedite tečnost sa vodom prije upotrebe.

Nemojte pretjerati i ne upotrebljavajte više od jedno na dan da ne biste oštetili zubnu caklinu.

Evo kako možete još izbijeliti zube:

Kurkuma za zube čini čuda i osim što se koristi za izbjeljivanje zube, takođe čisti i desni i pomaže kod infekcija desni kao što je gingivitis.

Dakle, kako kurkuma izbjeljuje zube? Da li je u pitanju prevara ili mit?

Izbjeljivanje zuba kurkumom

Izbjeljivanje zuba kurkumom je 100% prirodan postupak koji nema nikakvih neželjenih dejstava. Ljudi se lako mogu zbuniti zbog toga što kurkuma obično ostavlja žute mrlje ako dođe u kontakt sa odjećom, plastikom, noktima itd. Zubi mjenjaju boju zbog promjena u ishrani i redovnog pijenja obojenih pića poput kafe i čajeva.

Kurkuma sadrži komponentu koja se zove kurkumin. Kurkumin ima antibiotska, antiseptička i antiupalna dejstva koja ublažavaju simptome zubnih bolesti poput upale desni i zubobolje. Takođe pomaže kod osjetljivih zuba. Kurkurma u kombinaciji sa drugim sastojcima uklanja plak koji uzrokuje kvarenje zuba kada se previše nataloži. Osim korišćenja kurkume u formi praha, u nekim djelovima sveta se korijen kurkume žvaće zajedno sa grančicom neema kako bi se pročistile desni, zubi i cjelokupna usna šupljina.

Ovo je takođe odlično za bolove uzrokovane karijesom (karijes nastaje zbog hrane koja se lijepi za zube duže vrijeme i zatim truli, pa bakterije izazivaju infekciju na zubima. Ovo uništava minerale u zubima i čvrsta tkiva). Stoga, ako želite da izbjelite zube koristeći prirodan i efikasan način, kurkuma je odgovor na sve vaše probleme sa oralnim zdravljem.


Može li kurkuma da izbjeli zube?

Dokazano je da kurkuma izbjeljuje zube uprkos svojoj žuto-narandžastoj boji, ne samo da izbjeljuje zube, već takođe i čisti zube i uklanja bakterijske infekcije ukoliko ih ima. Ovaj efekat vjerovatno postoji zahvaljujući antibakterijskim i antiupalnim svojstvima koja postoje u kurkumi.

Kada se pomješa sa nekim drugim sastojcima, recimo sodom bikarbonom i kokosovim uljem kako bi se formirala pasta, možete time oprati zube. Ovo je dobar i prirodan način za izbjeljivanje zuba koji je pritom i vrlo efikasan. Takođe možete uzimati kurkumu tako što ćete je dodati u čaj. Ukratko, kurkuma jeste dobra za prirodno izbjeljivanje zuba.

Da li kurkuma izbjeljuje zube?

Kurkuma je biljka koja raste u Aziji i pripada porodici đumbira; ima blago abrazivno dejstvo. Osim što je vrlo korisna namirnica, sama za sebe ili u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima prirodno može izbjeliti vaše zube i zaštiti desni od infekcije. Kurkuma je izvrstan metod za izbjeljivanje zuba jer nema nikakvih neželjenih dejstava. Kada se redovno koristi, ne samo da izbjeljuje zube, već ostavlja i fin sjaj, kao da su upravo ispolirani, tako da ćete imati blistav osmjeh. Kurkuma sadrži sastojak kurkumin koji pomaže u uništavanju bakterijskih infekcija na zubima i tako spriječava kvarenje zuba. Kvarenje zuba nastaje ako se hrana duže vremena lijepi za vaše zube. Pošto ima abrazivno svojstvo, preporučljivo je da ne koristite kurkumu više od jednom dnevno zbog osjetljive prirode desni, ako se kurkuma za zube koristi previše često može iritirati desni i dovesti do upale.

Kako koristiti kurkumu za izbjeljivanje zuba?

Kurkuma se može koristiti na mnogo načina da izbjelite zube. Organska kurkuma u prahu se može pomješati sa sodom bikarbonom i kokosovim uljem ili običnom vodom kako bi se napravila pasta za zube.

Pasta za izbjeljivanje zuba od kurkume

– Izmješajte kašiku kurkume u prahu sa jednakom količinom vode kako biste napravili gušću pastu
– Nježno perite zube ovom pastom 3-4 minuta
– Ispljunite i ispirajte zube dok voda ne postane potpuno čista i ponavljajte proces redovno dok ne postignete željene rezultate. Ukus kurkume je neprijatan i četkica će vam sigurno ostati žuta od nje, ali to je svakako zanemarljiva stvar ako želite bijele i blistave zube

U ovu svrhu takođe možete koristiti i komercijalne proizvode, dostupne na tržištu, koji sadrže kurkumu, prenosi Dijeta.
Žvakanje korijena kurkume za izbjeljivanje zuba

Koren kurkume se takođe može žvakati, kao što se zapravo i radi u indiji. Zagrizite komad korijena koji možete žvakati. „Vrtite“ ga po ustima kako biste iščistili svaki zub. Na kraju ispljunite i dobro isperite usta.

Kurkuma sadrži i neke vitamine koji regulišu nivo minerala u ustima, tako da u zubima nećete imati ni manjka ni viška minerala. Kurkuma takođe ima antimikrobna svojstva.


 

 

Ne propustite