Petrich: Ne smije se odužiti formiranje vlasti

Bosna i Hercegovina
Petrich: Ne smije se odužiti formiranje vlasti
Regionalni aspekt također je bitan "jer sve zemlje iz regije izvoze u EU, a ne u Kinu ili SAD".

Formiranje vlada u BiH ne smije se odužiti na godinu ili godinu i po, jer je to daleko ispod bilo kakvih evropskih standarda - kazao je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrich tokom razgovora s predstavnicima medija koji je jučer u austrijskoj ambasadi u Sarajevu upriličio ambasador Austrije u BiH Martin Pammer.

Razgovoru su također prisustvovali i politički direktor Ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Jan Kickert i zvaničnik iz istog ministarstva Johhan Slatter.

Potrebu za hitnim formiranjem vlada, smatra Petrich, treba prenijeti političarima koji su izabrani te da se to treba uraditi putem medija i civilnog društva.

- Vrijeme je bukvalno novac, stoga se nadam da će budućnost BiH biti dinamičnija u pogledu formiranja vlada. To je preduvjet  da bi BiH ušla u bilo kakav smisleni dijalog sa zemljama EU i partnerima "berlinskog procesa" - kazao je Petrich.

Mišljenja je da je za vrijeme njegovog mandata bilo više nade i angažiranosti političara te da se politika shvatala mnogo ozbiljnije nego što je bio slučaj posljednje četiri godine.

- Međutim, sada imamo jasnije i konkretnije predstave o tome šta je dobro funkcioniralo tokom posljednjih 20 godina, a šta ne. Stoga možemo zaključiti da ono što je funkcioniralo ipak nije bilo dovoljno i da treba raditi na tome, a ono što nije funkcioniralo, treba ispraviti - rekao je Petrich.

Ističe da nema sumnje da je zapadni Balkan dio Evrope, ali da je također jasno da se ne može samo "unijeti" u EU jer onda ne bi imao instrumente, mehanizme i kvalifikacije da bude aktivni igrač u EU.

- To je ono što svi traže od budućih zemalja članica EU, da budu sposobne da igraju odgovarajuću ulogu u EU, a ta uloga je još  daleko od BiH - smatra Petrich.

Mišljenja je da je regionalni aspekt također bitan "jer sve zemlje iz regije izvoze u EU, a ne u Kinu ili SAD".

Politički direktor Ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Jan Kickert kazao je da su dva razloga njihove posjete BiH, a to su današnja konferencija „Novi poticaj za evropske integracije zapadnog Balkana“ koju organizira Austrijsko-francuski centar, te nedavno održani opći izbori u BiH.

- Ovo je jako dobar trenutak da se spoje dva procesa, novi pristup EU i formiranje vlada u BiH - kazao je Kickert dodajući da se nada da će paraliza kojoj smo svjedočili tokom posljednjih godina u BiH biti prevaziđena.

Podsjeća da je Austrija dobar prijatelj, investitor i zagovarač interesa BiH, kao i cijele regije, na putu ka EU.

- Željeli bismo vidjeti i Srbiju i Kosovo kako napreduju. Također ne želimo da ostale zemlje zaostaju, a dvije države za koje smo najviše zabrinuti su BiH i Makedonija - rekao je Kickert.

Na pitanje da li misli da je EU napravila grešku postavljajući rješavanje slučaja "Sejdić - Finci" kao uvjet za dobijanje statusa zemlje kandidata, odgovorio je da je to možda doprinijelo određenoj blokadi unutar BiH.

Pojašnjava da u novom pristupu EU to ostaje slučaj koji je neophodno riješiti te da je to međunarodna obaveza koju BiH ima putem članstva u Vijeću Evrope.

Međutim, rješavanje tog problema, kaže, možda ne treba postavljati kao preduvjet u ranoj fazi, već ga ostaviti neko vrijeme "sa strane."

Naglašava da se tu radi samo o pomjerenom redoslijedu prioriteta te da to ne znači da će odustati od rješavanja slučaja "Sejdić - Finci".

- Ne radi se o tome da će kriteriji biti 'spušteni', već da će zemljama koje žele postati članice EU biti pružena pomoć da savladaju prepreke - pojasnio je Kickert. 

Smatra da sada postoji šansa da se put BiH ka EU dinamizira te da politički akteri u BiH trebaju biti svjesni te šanse, iskoristiti je i pretvoriti u praktična djela „na putu reformi EU.“

- BiH je dio Evrope i treba postati dio EU. Međutim, BiH ne treba zloupotrebljavati pažnju koju su joj dali ministri vanjskih poslova država članica EU sada kada postoji toliko kriznih situacija kao što su u Ukrajini, Siriji, Libiji... Stoga treba cijeniti tu pažnju i ne uzimati je zdravo za gotovo. To je šansa koja ne smije biti propuštena - zaključio je Kickert.

Ne propustite