PROVJERITE: Da li održavate pravilnu higijenu zuba?

Zdrav život
PROVJERITE: Da li održavate pravilnu higijenu zuba?
.

Ako zube ne perete svakog dana, čestice hrane mogu ostati u vašim ustima i uzrokovati razvoj bakterija na jeziku, u prostoru među zubima, na desnima i jeziku. Osim što uzrokuju loš dah, posljedica mogu biti i razne bolesti i infekcije.

Uz razvijanje dobrih navika oralne higijene, važno je posjetiti i stomatologa koji će profesionalno ukloniti tvrdokorne mrlje te naslage kamenca koje sami ne možete. Tako ćete spriječiti razvoj bolesti desni i karijesa. Prema preporukama stručnjaka, profesionalno čišćenje zubnih naslaga trebalo bi obaviti dva puta godišnje.

brushing

"Zubi se obavezno moraju prati ujutro jer se tada u ustima nalazi najveći broj bakterija koje se talože i preko dana pa ih je važno oprati i prije spavanja. Nakon ručka također je poželjno oprati zube kako biste odstranili ostatke hrane iz usta.", savjetuje dr. med. dent. Adnan Šabulić i dodaje kako četkica mora biti ugodna za držanje u ruci, napravljena od mekanih vlakana koja neće oštetiti desni i caklinu. "Iako su četkica i pasta za zube nezamjenjive, savjetujem i korištenje vodice za ispiranje te zubnog konca jer su i ti popratni elementi nužni za cjelokupnu sliku oralne higijene.",  napominje dr. Šabulić. 

Američko udruženje stomatologa poručuje da zbog previše četkanja mogu stradati zubna caklina i desni te zbog traume može doći do povlačenja zubnog mesa i izloženosti korijena što će u konačnici rezultirati ozbiljnijim problemima. 

 Čišćenje zubi četkicom nezamjenjiv je način oralne higijene, ali samo ako se izvodi sa zubnom pastom koja sadrži fluor i određene sastojke koji će štititi zube između pranja.
Cink je jedan od sastojaka koji bi se trebao nalaziti u vašoj pasti za zube jer upravo on usporava razvoj štetnih bakterija koje se naseljavaju na površini zuba te djeluje 24 sata.

dentist-in-mississauga

Ne propustite