NATO planira manevre u blizini Rusije?

Svijet
NATO planira manevre u blizini Rusije?
NATO je najavio mogućnost da na granici između Rusije i Ukrajine izvede manevre sa učešćem više desetina hiljada vojnika.

NATO je najavio mogućnost da na granici između Rusije i Ukrajine izvede manevre sa učešćem više desetina hiljada vojnika, piše danas u online izdanju njemački politički magazin "Spiegel".

"Mi smo do sada samo u zapadnim zemljama izvodili velike manevre sa 25.000 do 40.000 ljudi. Mogu da predstavim da ćemo to u budućnosti raditi i u Istočnoj Evropi i na Baltiku", rekao je njemački NATO general Hans-Lothar Domröse dnevnku "Welt", prenosi "Spiegel" koji navodi da NATO razmišlja o "provokativnim akcijama protiv Moskve" i moguće je da želi da po prvi put izvede velike manevre u Istočnoj Evropi i to u graničnom regionu ka Rusiji.

General u izjavi "Weltu" nije naveo druge detalje o manevrima, prenosi "Spiegel".

U okviru ukrajinske krize su kako zapadni savez tako i Rusija pokazivali "mišiće", podsjeća magazin.

"Mi ćemo formirati trupe za brzu intervenciju sa oko 5.000 do 7.000 ljudi, koje za dva do pet dana mogu biti u oblastima djelovanja", rekao je Domröse.

Do sada se, kako se podsjeća u tekstu, govorilo o 3.000 do 5.000 ljudi.

"Ako sve bude išlo po planu, onda će te trupe do kraja 2015. godine biti spremne za akciju", rekao je general Domreze dnevniku "Welt".

Ne propustite