Komemoracija kod Husine jame za žrtve jugokomunističke vlasti: 'ŠTO SE TO DOGAĐA U LJUDSKOJ PSIHI DA ČOVJEK UDARI NA ČOVJEKA'

Region
Komemoracija kod Husine jame za žrtve jugokomunističke vlasti: 'ŠTO SE TO DOGAĐA U LJUDSKOJ PSIHI DA ČOVJEK UDARI NA ČOVJEKA'
.

Oko dvije hiljade vjernika okupilo se u subotu na Vagnju između Sinja i Livna kraj Husine jame, gdje su krajem Drugog svjetskog rata i u poraću ondašnje jugokomunističke vlastiti ubile i u jamu bacile više stotina neistomišljenika, a za taj masovni zločin do sada nitko nije odgovarao.

 Inicijator i organizator komemorativne molitve koja se održava 18. godinu za redom, fra Božo Norac Kljajo rekao je da je prema dosadašnjim saznanjima u Husinu jamu  od oktobra 1944. do razdoblja nakon završetka Drugog svjetskog rata bačeno između 500 i 1500 osoba.  Istaknuo je da je Husina jama 1968. godine bila duboka 170 metara, ali je deset godina kasnije njena dubina bila 50 metara, pošto su je ondašnje jugoslavenske komunističke vlasti zatrpale da bi prikrile "stravične razmjere ondje počinjenih zločina"  i žrtava bačenih u tu jamu.

Predvodeći misu zadušnicu Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan naglasio je da je nestanak stradalnika u Husinoj jami zabetoniran šutnjom sve do naših dana te je upitao kako to da nitko nije odgovarao za ove zločine.

 Pozdravio je rad državnih institucija koje, kako je rekao, u posljednje vrijeme ulažu velike napore da se istraže i iskopaju masovne grobnice nastale u Drugom svjetskom ratu i u poraću.

"Što se to događa u ljudskoj psihi da čovjek udari na čovjeka jer je jači, jer je pobjednik ili je na strani pobjednika, do te mjere da slabijega želi uništiti?", upitao je Bogdan.

 Upitao je i kako je  moguće da ljudsko biće obuzme mržnja na svoga bližnjega sve do istrebljenja, te izrazio  čuđenje zbog otpora koji se pružaju u rasvjetljavanju zločina jugoslavenskih komunističkih vlasti.

Vojni ordinarij ocijenio je da samo ljudi otupjele svijesti i bezbožnošću pomračena uma mogu priječiti da se ovakva stratišta istraže i mrtvi dostojno pokopaju.

Husina jama se nalazi na Kamešnici na nadmorskoj visini od oko 1200 metara.

 

(Novi.ba/Fena)

Ne propustite