NEĆE VAM SE SVIDJETI: Što se događa u tijelu 10 sati nakon nanošenja laka za nokte

Praktična žena
NEĆE VAM SE SVIDJETI:  Što se događa u tijelu 10 sati nakon nanošenja laka za nokte
.

Kao što svi znamo, lak za nokte ne treba prečesto koristiti jer nokti postanu suhi i poprime žućkastu nijansu. Manje je poznato da neki sastojci laka za nokte mogu imati i puno ozbiljnije posljedice. To ne znači da ga više ne biste trebali koristiti, no bitno je imati na umu koji sastojci su štetni i kakve posljedice mogu izazvati.

Toluen – otapalo koje čini nokte glatkima nakon lakiranja i čuva pigment. Može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati reproduktivne probleme. Glavobolje, slabost, nesvjestica i mučnina samo su neke od izglednih posljedica korištenja nekvalitetnih lakova.

Formaldehid – bezbojni plin neugodna mirisa koji se koristi za produljenje vijeka trajanja. Ako patite od alergija, kontakt s formaldehidom može uzrokovati dermatitis. U najtežim slučajevima može dovesti do nepravilnosti srčanog ritma i konvulzija.

Dibutil ftalat (DBP) – koristi se kao miris. Ova opasna komponenta može uzrokovati nepravilnosti endokrinog sustava, ginekološke bolesti i dišne probleme.

Neki od lakova za nokte imaju posebne oznake na pakiranju.

“5-Free” znači da proizvod ne sadržava formaldehid, derivate formaldehida, toluen, dibutil ftalat i kamfor.

“3-Free” znači da lak ne sadrži tri štetna sastojka – formaldehid, dibutil ftalat i toluen.

Prije kupnje obavezno obratite pažnju na sastojke.

Ne propustite