Saudijske vlasti - HADŽ JE PROŠAO "SAVRŠENO DOBRO"

Svijet
Saudijske vlasti - HADŽ JE PROŠAO "SAVRŠENO DOBRO"
.

Saudijske vlasti saopćile su u subotu da je aktuelno hodočašće hadž, najveće islamsko godsišnje okupljanje, prošlo bez sigurnosnih i zdravstvenih problema dok stotine hiljada hodočasnika obavljaju simbolični ritual kamenovanja đavola. 

- Ovogodišnji hadž protekao je savršeno dobro - izjavio je portparol saudijskog ministarstva unutrašnjih poslova Mansour al-Turki.

Procijenjenih 2,3 miliona muslimana širom svijeta prisustvuje hadžu koji se završava u nedjelju.

- Nikakvi sigurnosni ili zdravstveni problemi nisu zabilježeni - dodao je al-Turki, prenosi saudijski emiter programa Al Arabiya.

U posljednjim godinama hadž je bio obilježen političkim nemirima i smrtonosnim stampedima.

- Nismo primijetili hodočasnike koji su došli da izražavaju političke stavove - kazao je al-Turki.

Ovogodišnje hodočašće održano je u jeku krize između bloka pod saudijskim vodstvom i Katara oko navodne podrške tog emirata ekstremističkim grupama, što je dovelo do prekida diplomatskih i saobraćajnih veza.

Doha je optužila Saudijsku Arabiju za stvaranje prepreka katarskim hodočasnicima, što Rijad odbacuje.

Dvije sedmice prije početka hadža u srijedu, saudijski kralj Salman naredio je otvaranje granica svoje zemlje s Katarom kako bi se omogućio ulazak katarskim hodočasnicima.

U 2015. godini na stotine hodočasnika pregaženo je do smrti  tokom rituala kamenovanja u Mini u blizini svetog grada Meke, u tragediji koja je izazvala napetosti između Saudijske Arabije i njenog regionalnog suparnika Irana.

 

(Fena)

Ne propustite