Ove namirnice mogu trajati vječno!

Porodica i zdravlje
Ove namirnice mogu trajati vječno!
.

Određene namirnice imaju svojstva koja im pomažu da gotovo nikad ne mogu da se pokvare.

Vijest da je nakon 106 godina pronađen komad voćnog kolača zaostao iza tragične ekspedicije Roberta Scotta voćni kolač i da je bio jestiv, postavlja pitanje postoje li druge namirnice koje imaju sličnu moć? Odgovor je, da, nekoliko, piše CNN.

1. Med

2015. godine arheolozi su priopćili kako su pronašli 3.000 godina star med dok su iskopavali grobnice u Egiptu i bio je savršeno jestivo. Ova izdržljivost med ima zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama: niski udio vode i visok šećera pa bakterije ne mogu rasti. Med sadrži i male količine vodikovog peroksida koji usporava rast mikroba. To je dijelom zašto pčele proizvode med mlade u košnicama - istovremeno je i hrana i zaštita. Obrada meda također pomaže jer su šećeri u medu higroskopni što znači da su skloni privlačenju atmosferske vode, što nije idealno. Međutim, tijekom obrade i pakiranja, termičkom obradom najprije se uklanja vodu, a zatim hermetičnim poklapanje sprječava se ulazak vode, pomažući tako medu da se dulje održi jestivim. Premda med može postati zamagljen ili kristaliziran jednom kada se otvori i šećeri ponovno privuku vodu, ta fizička promjena može se preokrenuti jednostavnim zagrijavanjem.

2. Osušene mahunarke

Kao i kod meda, ključ dugog roka trajanja je obrada i pohrana. Suh grah, leća i ostale mahunarke povećavaju koncentraciju šećera i smanjuju njihov sadržaj vode što otežava rast bakterija i plijesni na njima. Također, bilo koji enzim koji bi prirodno razbio proizvod nakon žetve ulazi u hibernaciju. Ako je spremnik hermetično zatvoren, mahunarke će trajati godinama i još uvijek biti odličan izvor proteina. Ako dođu u kontakt s vodom, međutim, trajat će samo nekoliko mjeseci.

3. Umak od soje

Umak od soje može trajati najmanje tri godine. Kombinacija njegovog sadržaja soli i fermentacija znači da, ako je neotvoren, trebao bi imati vrlo dugi rok trajanja. Koliko dugo će trajati ovisi o vrsti soje umaka i, jednom otvorenom, temperaturi na kojoj se pohranjuje. Ako se ipak pokvari, vjerojatno će biti zbog plijesni koja raste oko poklopca.

th

4. Ocat

Neki mogu reći da je ocat zapravo već pokvareno vino ili jabukovača. Ali njegova kiselinska priroda, koja se tradicionalno postiže primjenom Acetobacter bakterija u procesu fermentacije, znači da druge bakterije teško se razmnožavaju i zbog toga može trajati jako dugo. Dok bijeli ocat ostaju gotovo nepromijenjen neodređeno dugo, ostale vrste octa mogu promijeniti boju ili proizvesti sediment. Obično to neće utjecati na sigurnost proizvoda, samo na izgled i možda okus.

5. Bijela riža

Bijela riža je prošla zanimljiv eksperiment nakon što je 30 godina bila spremljena u posudama. Skuhana, tako stara, riža zatim je izišla pred žiri koji je rekao da je sve u redu.. Ono što je ključno za rižu je atmosfera i temperatura. Istraživanja su pokazala da je niska temperatura i manjak kisika važna za dugovječnost riže. Smeđa riža, iako se često smatra zdravijom, ima kraći rok trajanja. Njezine vlaknaste mekinje sadrže nezasićene masti, koje se mogu pokvariti. Dakle, ako je vaša smeđa riža masne i smrdi poput stare boje, najbolje ju je baciti.

rice

6. Tamna čokolada

Vodi se rasprava o tome da li čokolada uopće se može pokvariti. Dodavanje mlijeka u čokoladu može smanjiti njezin rok trajanja. No, tamna čokolada izgleda da traje dulje, unatoč tome što ne izgleda uvijek kao da je sve u redu. To bi moglo biti zato što masnoća može izići na površinu, ako se ne pohrani na stalnoj temperaturi, ostavljajući cvjetanje koje izgleda pomalo poput plijesni. Ako se čuva na stalnoj temperaturi, međutim, čokolada može trajati dvije godine ili čak i više. Međutim, za većinu ljudi čokolada ne traje dugo prije nego što se pojede.

7 i 8. Šećer i sol

Mnoge namirnice koje dugo traju imaju visoke udjele šećera i soli. Jednostavno rečeno, oni izvlače vodu, pa ako bakterije pokušavaju rasti, jednostavno će se isušiti. Zato upotrijebimo sol u izradi šunke, a šećer u izradi džemova. Kao posebne namirnice, ako se sol i šećer skladište u hermetičnim spremnicima, oni će trajati neodređeno dugo. Ali aditivi, poput joda koji se dodaju soli, mogu smanjiti rok trajanja na oko pet godina. Naravno, većina hrane ne traje jako dugo zato što sadrže ono što mikrobi vole, a to u hranjive tvari i vode, a ne sadrže puno stvari koje bakterije ne vole, poput soli i kiseline.

saharisol-1437912909k8gn4-700x466

 

Ne propustite