Redukcija vode u Sarajevu večeras počinje u 22 sata

Bosna i Hercegovina
Redukcija vode u Sarajevu večeras počinje u 22 sata
.

Obaranje pritiska vode u Sarajevu večeras će početi već u 22 sata, saopćili su iz KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK), istaknuvši da tim potezom žele rezervoare "što više revitalizovati i dopuniti kako bi u toku sutrašnjeg dana i obilježavanja Kurban-bajrama imali koliko-toliko uredno vodosnabdijevanje".

Iz VIK-a naglašavaju da je stanje vodosnabdijevanja posljednjih dana veoma otežano, posebno na području Novog Grada i Novog Sarajeva.

Istaknuvši da potpune stabilizacije stanja neće biti bez obilnijih padavina, naglašavaju i potrebu za manjom potrošnjom vode te apeluju na sve potrošače da vodu koriste što racionalnije i da je ne rasipaju.

- Veliki sušni period i visoke temperature su smanjile izdašnost izvorišta i raspoložive količine vode svaki dan su sve manje. Ukupne nedostajuće količine vode u ovom trenutku iznose oko 65 l/s, odnosno 56 hiljada kubika dnevno. Situacija sa podzemnom akumulacijom vode je gora nego 2015. godine gdje smo imali prisutnu svakodnevnu redukciju vode u terminu od 12 do 15 sati. Međutim, puštanjem u rad nova tri bunara ovu situaciju smo izbjegli - navodi se u saopćenju za javnost.

Podvlači se da je pravac Mojmilo smanjen za 335 l/s te da postoji problem sa bunarima za pravac Bačevo (Konaci), gdje je jedan sasvim isključen zbog nedostatka vode i prema pravcu Bačevo imaju manje 210 l/s.

- Izvorište Mošćanica u svom punom kapacitetu isporučuje 100 l/s, a danas ona bilježi protok od 46 l/s kao i vrelo Hrasnica koje je kapaciteta 65 l/s danas ono isporučuje 20 l /s. Sve su ovo nedostajuće količine vode koje su se distribuirale prema rezervoarima u KS. S obzirom da danas VIK bilježi rekordnu potrošnju vode gdje su odlazi s pojedinih rezervoara udvostručili, stanje vodosnabdijevanja je poremećeno u nekim dijelovima grada. Upravo zbog navedenih razloga prisiljeni smo da period noćnog obaranja pritiska pomjerimo na 23 do 6 sati narednog dana - ističu u ViK-u.

Kao primjer trenutnog stanja navode rezervoar Mojmilo čiji je kapacitet 20 hiljada kubika, tačnije nivo vode u rezervoaru je pet metara, a on u jutarnjim satima ne bude pun, već njegov nivo doseže maksimalnih tri metra.

Napominju da su radovi na više lokacija u KS na popravci kvarova intenzivirani kako bi sačuvali što više pitke vode, međutim da je i veliki broj kvarova na koje ekipe KJKP ViK ne mogu stići pa mole potrošače za razumijevanje.

Ne propustite