Ideje za bajramsku dekoraciju stolova

Sve za dom
Ideje za bajramsku dekoraciju stolova
.

Sutra je Bajram i oni koji ga obilježavaju užurbano se pripremaju za doček gostiju.

Spretne domaćice prave tradicionalne bajramske specijalitete čiji miris će ispuniti kuću i poželjeti dobrodošlicu svima koji pokucaju na vrata. Da bi hrana bila servirana na pravi način, potrebno je potruditi se oko dekoracije stola. 
 
Ukoliko ste odvažni i volite jarke boje, onda je ova kombinacija odličan odabir za vas. Stavite najsjajniji stolnjak koji imate u purpurnoj ili nekoj drugoj jarkoj boji i prekrijte ga transparetnim žutim markizetom ili sličnom tkaninom sa uzorkom. Centralni dio ukrasite šišarkama, borovim iglicama i cvijećem u boji stolnjaka. Odaberite servis u bijeloj boji i kristalne čaše.

1

Umjesto stolnjaka, stavite tkanu prostirku sa arapskim ornamentima. Odaberite servis od pečene keramike i lanene ubruse. Stavite čaše dekorisane sjajnim lakom, a u vaze ubacite suho cvijeće.

2

Na svijetlo plavi ili bijeli stolnjak stavite nadstolnjak u kraljevsko plavoj boji. Po mogućnosti sa arapskim uzorkom. U fenjerima zapalite svijeće i ukrasite ih tespihom u plavoj boji. Stavite srebrne podmetače za tanjire i još sjajnih detalja.

3

Ukoliko imate stol od punog drveta, stavite pometače u zemljanoj boji i na njih velike tanjire od bakra koji će poslužiti kao podloga za elegantni bijeli porculanski servis.Ubruse povežite orijentalnom kićankom i stavite na tanjir. Odaberite kristalne i čaše od tirkizno obojenog stakla. Ne zaboravite i tradicionalni sahan u kojem ćete servirati hranu.

4

Sjajni podmetači na kojima je postavljena dekoracija u obliku mjeseca i zvijezde najbolje će naglasiti praznični ambijent. Ukoliko još imate tanjire sa istim uzorkom, zasigurno ćete oduševiti sve vaše goste. Ne zaboravite visoke čaše sa stopicom koje su, po mogućnosti, ukrašene sjajnim tačkicama.

5

Ne propustite