ODJEKNULE DVIJE EKSPLOZIJE U HEMIJSKOM POSTROJENJU: Isparavanja iz pogona izuzetno OPASNA!

Svijet
ODJEKNULE DVIJE EKSPLOZIJE U HEMIJSKOM POSTROJENJU: Isparavanja iz pogona izuzetno OPASNA!
.

U poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, danas je odjeknula eksplozija i vidi se dim, javila je hjustonska TV stanica "Foks 26", javlja Tanjug.

Dvije eksplozije odjeknule su danas u poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, potvrdili su operateri tog hemijskog postrojenja.

 
"Oko 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, Centar za vanredne situacije okruga Haris nas je obavijestio o dve eksplozije i dimu koji dolazi iz hemijskog postrojenja Arkema u Krozbiju, u Teksasu", navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Kao mjere predostrožnosti, zvaničnici su već ranije naložili evakuaciju svih stanovnika koji se nalaze u krugu od tri kilometra od hemijskog postrojenja.

Lokalni zvaničnici su u srijedu upozorili da bi u tom postrojenju moglo da dođe do eksplozije nakon što je "Arkema" ostala bez struje uslijed poplava koje je uzrokovao uragan Harvi.

"Arkema" je saopštila da je u utorak evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra sjeveroistočno od Hjustona, prenosi danas Si-Bi-Es njuz. 

Vatrgoasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanijela štete ogromnih razmjera u jugoistočnom Teksasu.

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

 

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

"Ekson", "Šel" i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode poslije obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postojenja oslobodile hemikalije. 

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na "nepodnošljiv smrad" širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada "imaju glavobolje, boli ih grlo i peku ih oči". 

 

Isparenja i dim koji izlaze iz poplavljenog hemijskog pogona u Teksasu su "izuzetno opasni", saopštila je danas Američka federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

Direktor FEMA Brok Long je na pres konferenciji potvrdio da su isparenja ekstremno opasna.

Deset osoba lakše je povređeno danas u dvije eksplozije, u poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, javila je nešto ranije agencija Rojters.

 

Papa Franja danas je rekao da je "duboko potresen" smrću i razaranjem koje je izazvao uragan Harvi u Teksasu i Luizijani.

"Papa je duboko potresen tragičnim gubitkom života i ogromnim materijalnim razaranjima koje je ova prirodna katastrofa ostavila za sobom, i moli se za žrtve i njihove porodice, kao i za sve one koji su angažovani u vitalnim operacijama spasavanja i obnove", navodi se u saopštenju iz Vatikana, prenosi AFP.

Papinu poruku prenio je kardinal Pjetro Parolin. Papa je dodao da "vjeruje da će ogromne i hitne potrebe tako mnogo ljudi i zajednica nastaviti da inspirišu veliku solidarnost i pomoć u skladu sa najboljim tradicijama te nacije". 

 

Ne propustite