DRAMA NA AERODROMU U SRBIJI: Carinici u koferu pronašli ODSJEČENU I PREPARIRANU GLAVU!

Region
DRAMA NA AERODROMU U SRBIJI: Carinici u koferu pronašli ODSJEČENU I PREPARIRANU GLAVU!
.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" zaplijenjena je preparirana glava srndaća koji se nalazi na CITES listi zaštićenih vrsta životinja!

Ovaj neobičan trofej otkriven je prošle nedjelje u prtljagu srpskog državljanina koji se, nakon što je doputovao iz Istanbula, uputio ka zelenom kontrolnom prolazu, namjenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave.

Tokom detaljne kontrole njegovog prtljaga, carinici su pronašli glavu srndaća sa rogovima (Capreolus capreolus), za čiji je uvoz, budući da se nalazi na listi ugroženih primjeraka flore i faune, potrebna posebna dozvola, koju putnik nije posjedovao.

O slučaju su odmah obavješteni inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji su potvrdili da se radi o primjerku zaštićene vrste, nakon čega su ga i preuzeli u dalju nadležnost.

Srbija je potpisnica Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore kojom je regulisano je izdavanje uvoznih, izvoznih i tranzitnih dozvola za više od 33.000 zaštićenih vrsta životinja i biljaka, navodi se u saopštenju Uprava carina.

Neke od njih često su na meti krijumčara, što dodatno ugrožava njihov opstanak u prirodi.

 

(Tanjug)

Ne propustite