LJUDSKO TIJELO: Činjenice koje će vas iznenaditi!

Zanimljivosti
LJUDSKO TIJELO: Činjenice koje će vas iznenaditi!
.

Naučnike i danas zbunjuje zašto se DNK i stanice tako uspješno obnavljaju godinama, a zatim odjednom sve počne otkazivati. A dok rade, organi i stanice fasciniraju ih još i više. Pogledajte neke zanimljive činjenice o ljudskom organizmu.

Želite li skriti svoj identitet, ne plazite jezik. Slično otisku prsta, svako ima jedinstveni otisak jezika. 

human-tongue

Svaki sat s čovjeka u prosjeku padne 600.000 čestica kože. To je 680 grama godišnje, a do dobi od 70 godina prosječna osoba izgubi oko 47 kilograma kože. 

Rodimo se s 350 kostiju, ali budući da neke kosti tokom razvoja srastu, kao odrasle osobe imamo 206 kostiju. 

Psi i mačke imaju bolji nos, ali i naš može zapamtiti 50.000 različitih mirisa. 

Tanko crijevo je oko četiri puta duže od visine prosječnog čovjeka – od 5,5 do 7 metara. 

Krv putuje daleko. U ljudskom tijelu postoji oko 96.000 kilometara krvnih žila. A srce otkuca oko 100.000 puta na dan. 

Svakih 2,5 kvadratnih centimetara kože stanište je za oko 32 miliona bakterija. Srećom, većina njih ne samo da nije opasna, nego i pomaže našem zdravlju. 

hand-on-shoulder-beiersdorf

Do 60. godine oko 60% muškaraca i 40% žena će hrkati. Jačina hrkanja u prosjeku iznosi 60 decibela, što je i jačina običnog govora, ali može preći i 80 decibela, što je jednako jačini pneumatske bušilice kojom bušimo beton. Nivo buke iznad 85 decibela opasna je za ljudsko uho i općenito zdravlje. 

Boja kose utječe na gustoću dlaka, a plava kosa (naravno samo prirodna) je najgušća. ­Na prosječnoj ljudskoj glavi ima oko 100.000 folikula, a svaki može proizvesti 20 zasebnih dlaka tokom ljudskog životnog vijeka. Ljudi crne kose imaju oko 110.000 folikula, a oni sa smeđom najmanje – oko 86.000 folikula. 

Što su izloženiji i što se češće koriste, rastu brže. Najbrže rastu nokti na ruci kojom pišete te oni na najdužem prstu. 

human-body-768x1024

Odmah nakon rođenja naša glava iznosi četvrtinu dužine tijela, pa ne čudi da je bebama teško držati glavu. Odraslim ljudima na glavu otpada osmina visine. 

Ako umirete za spavanjem, to se može i doslovno dogoditi. Bez hrane možemo preživjeti čak i nekoliko sedmica. No nakon nekoliko dana bez sna – slijedi smrt. 

human-body-02

Ne propustite