PROVJERENO: Na ovih 5 načina u sekundi prepoznajte lažova!

Zanimljivosti
PROVJERENO: Na ovih 5 načina u sekundi prepoznajte lažova!
.

Koliko god to tužno zvučalo, laži su svuda oko nas. Sebi možemo da oprostimo zato što smo nekoga lagali, ali saznanje da je nas neko lagao nije nimalo prijatno. Zahvaljujući lingvističkoj tekstualnoj analizi, utvrđeno je da postoji 4 obrasca ponašanja koja karekterišu lažove. Na kraju članka se nalazi jednostavna i brza metoda kojom ćete prepoznati da li vas neko laže u 99% slučajeva.


1. Lažovi izbjegjavaju da pominju sebe
Lažovi izbjegavaju da pominju sebe 

1

Kada lažovi pokušavaju da iskrive istinu, izbjegavaju da pričaju o sebi. Oni pričaju ili pišu o drugima, naročito o nekoj trećoj osobi, kako bi se distancirali od laži koje su izrekli.

2. Negativan stav u govoru
Negativan stav u govoru 

2
Lažovi su obično negativni jer podsvjesno osjećaju krivicu za svoje laži.

3. Objašnjenja lažova su najjednostavnija moguća
Objašnjenja lažova su najjednostavnija moguća 

3
Lažovi obično sve objašnjavaju jednostavno, jer njihov mozak odbija da misli o komplikovanoj laži. Rasuđivanje i ocjenjivanje su kompleksne stvari koje je teško procijeniti.


4. Lažov koristi zbunjujuće riječi
Lažov koristi zbunjujuće riječi 

4
Uprkos jednostavnom objašnjavanju, lažovi koriste rečenice složene strukture, ubacujuću višak riječi i beznačajne, ali vjerodostojne zvučne detalje koji im pomažu da laž zvuči ubjedljivije.


5. Bonus: Oči ne lažu
Bonus: Oči ne lažu 

5
Ako niste primijetili nijedan od gornjih signala, ali i dalje sumnjate da vas sagovornik laže, pogledajte ga pažljivo u oči. Laganje nas čini nervoznim, što rezultira ubrzanim srčanim otkucajima i proširenim zjenicama.

Ne propustite