U Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih

Bosna i Hercegovina
U Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih
.

U organizaciji Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta, danas je u Brčkom obilježen Međunarodni dan nestalih.

- Mi smo do sada pronašli i vodimo evidenciju o 495 ubijenih. Ekshumirano i ukopano je 313, i to 198 putem DNK, a ostali putem metoda prepoznavanja - kazao je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH Ramiz Ahmetović.

Dodao je da se u komemorativnom centru u Tuzli nalazi 35 skeletnih ostataka, kompletnih i nekompletnih, koji su pod NN oznakom a koji su s brčanskih prostora.

Nakon aktivnosti ispisivanja poruka od strane obitelji nestalih i ubijenih, kao i prolaznika na gradskom trgu, obilježavanje Međunarodnog dana nestalih nastavljeno je na savskom mostu gdje su u zrak pušteni baloni s ispisanim porukama, a u Savu je bačeno cvijeće i vijenci, čime je na simbolična način odana počast ubijenim i nestalima Brčacima.

- Važno je da se podsjetimo na prošlost, a ujedno da utičemo na vlasti da nam pomognu u pronalasku nestalih. Ovom prilikom moram istaknuti da u zadnjih pet godina Odjel za ratne zločine u Policiji Brčko distrikta nije pronašao nijedan skeletni ostatak - dodao je Ahmetović.

Ne propustite