Savjet bezbjednosti oštro osudio lansiranje sjevernokorejskog projektila

Svijet
Savjet bezbjednosti oštro osudio lansiranje sjevernokorejskog projektila
.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija oštro je osudio probno lansiranje sjevernokorejskog projektila i ponovio zahtjev da Pjongjang obustavi programe razvoja balističkih projektila i nuklearnog naoružanja.

Poslije hitnog zasjedanja o lansiranju, najviše tijelo UN je sinoć poteze Pjongjanga nazvalo skandaloznim, navodeći da se na taj način namerno podrivaju mir i stabilnost u regionu. Kako prenosi AP, Savjet bezbjednosti pozvao je Sjevernu Koreju da preduzme direktne i konkretne korake radi smanjenja napetosti na Korejskom poluostrvu i šire.

Savjet je takođe istakao svoju posvećenost mirnom, diplomatskom i političkom riješenju situacije. Do lansiranja projektila, koji je preletio preko sjevernog Japana, došlo je manje od mjesec dana pošto je Savjet bezbjednosti Pjongjangu nametnuo do sada najteže sankcije, a za sada nije jasno da li će biti daljih koraka u tom smislu, navodi agencija.

"Od sada počinjemo razgovore o daljim koracima", rekao je ambasador Japana u UN Koro Bešo poslije sjednice, dodajući da saopštenje predstavlja snažnu poruku Sjevernoj Koreji da "međunarodna zajednica neće prihvatiti njeno bezobzirno ponašanje".

"Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da se nastavi njihovo bezakonje, i ostatak svijeta je uz nas", rekla je ambasadorka SAD Niki Hejli, čija zemlja je proteklih nedjelja razmjenjivala prijetnje sa Pjongjangom. Kineski ambasador Liu Ðieji pozvao je sve učesnike u sporu da "izbjegnu bilo kakvu retoriku ili poteze koji bi mogli da pogoršaju napetosti" na Korejskom poluostrvu.

Ambasadori Kine i Rusije ukazali su na to da su njihove zemlje još ranije predložile obustavu sjevernokorejskog programa razvoja balističkih projektila i nuklearnog naoružanja, kao i američko-južnokorejskih vojnih vježbi, koje su u toku.

"Obim vježbi koje se sprovode mora biti smanjen. Postoji hitna potreba za stvaranjem atmosfere povjerenja između država u regionu", rekao je ambasador Rusije Vasilij Nebenzija.

 

Ne propustite