Vlada RS-a - Do sredine septembra analiza posljedica u trebinjskoj regiji

Bosna i Hercegovina
Vlada RS-a - Do sredine septembra analiza posljedica u trebinjskoj regiji
.

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je danas, na radno-konsultativnoj sjednici u Banjoj Luci, Informaciju o požarima na području trebinjske regije.

Tvrde da kontinuirano prate stanje na područjima zahvaćenim požarima i da su u stalnom kontaktu s predstavnicima lokalnih zajednica, vatrogasnih službi, Centrom javne bezbjednosti Trebinje, Upravom Civilne zaštite, Centrom za gazdovanje kršom i Helikopterskim servisom RS-a.

Zadužena je Uprava Civilne zaštite, Vatrogasni savez i Centar za gazdovanje kršom da do sredine septembra sačine detaljnu analizu posljedica požara i dostave je Vladi na razmatranje.

Također, Vlada RS-a ne podržava povećanje plaća u "Željeznicama RS-a" i smatra da one treba da ostanu na dosadašnjem nivou, a s obzirom da je to javno preduzeće u procesu restrukturisanja.

Prihvaćena je i Informacija o potpisivanju Protokola o saradnji između Vlade RS-a i Vlade AP Vojvodina.

Kao oblasti i pitanja posebno značajna za realizaciju međusobne saradnje, Protokolom su istaknuti: privreda i preduzetnička djelatnost, saradnja razvojnih agencija u cilju privlačenja sredstava iz fondova Evropske unije, nauka, kultura, tehnološki razvoj, obrazovanje i saradnja između univerziteta, intenziviranje trgovinske razmjene, zajednički nastupi na sajmovima, zdravstveni sektor i preventivna zaštita zdravlja stanovništva, razmjena informacija o procedurama, poreskim olakšicama, zakonskim rješenjima o načinu funkcionisanja trgovine i o tržišnim izvoznim potencijalima, itd.

Planirano je da Protokol bude potpisan krajem septembra, saopćeno je večeras iz entitetske vlade.

Ne propustite