U zračnim udarima u Heratu ubijeno 13 civila

Svijet
U zračnim udarima u Heratu ubijeno 13 civila
.

Afganistanske vlasti saopćile su u utorak da je zrakoplovstvo te zemlje ubilo 13 civila, među kojima su žene i djeca, u zračnim udarima po talibanskoj bazi u zapadnoj pokrajini Herat.

U udarima, koji su imali za cilj zatvor i komandnu bazu kojima upravljaju pobunjenici u nemirnoj oblasti Shindand, također su pogođene obližnje kuće u ponedjeljak kasno navečer, izjavio je pokrajinski portparol Herata Jilani Farhad za AFP.

- Na žalost, 13 civila, među kojima su žene i djeca, ubijeno je u zračnim udarima, a još sedam je ranjeno - kazao je. 

Najmanje 16 talibanskih boraca također je ubijeno, dodao je on.

U saopćenju pokrajinske policije također se potvrđuje zračni udar i civilne žrtve. Ta regija je udaljena i nepristupačna i AFP nije bio u stanju da potvrdi te tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je afganistansko zrakoplovstvo izvelo zračne udare.

- Po našim informacijama, 18 talibanskih boraca je ubijeno u zračnim udarima, ali smo čuli izvještaje o mogućim civilnim žrtvama koje ćemo istražiti - izjavio je portparol ministarstva Dawlat Waziri.

Broj civilnih pogibija trenutno je najviši u Afganistanu otkako se ta statistika počela voditi u 2009. U prvoj polovini ove godine, 1.662 civila su ubijena i više od 3.500 je ranjeno, sudeći po Ujedinjenim nacijama.

Krvavi danak u prvih šest mjeseci 2017. uznemirio je vladu predsjednika Ashrafa Ghanija, koja se našla pod rastućim pritiskom zbog civilnih žrtava.

Ne propustite