Na suđenju Sejdiću iskaz dale supruge zarobljenih vojnika VRS

Bosna i Hercegovina
Na suđenju Sejdiću iskaz dale supruge zarobljenih vojnika VRS
.

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH svjedokinje Tužilaštva BiH ispričale šta su saznale o zarobljavanju muževa u januaru 1993., a koji su u međuvremenu preminuli.

Stoja Stanišić je kazala da joj je muž Radoje bio ranjen 20. januara 1993. u Strmici (općina Rudo) i kasnije odveden u zarobljeništvo. Kako joj je ispričao muž, koji je kasnije preminuo, zarobila ga je “neka muslimanska vojska, ubacila u kombi i tukla do Međeđe” (općina Višegrad).

“Svi zarobljeni su bili fizički maltretirani. Znam da je uvijek govorio da ne zna ko su bili ti ljudi, ali se sjeća da je maltretiranje trajalo dok nije došao čovjek u uniformi i rekao da ako nemaju nikakvog posla ti ljudi da idu odatle”, izjavila je Stanišić.

Prema njenim rječima, muž joj nije lično poznavao Sjedića, ali je od drugih zarobljenika čuo da je čovjek koji se pojavio u Međeđi - Ahmet Sejdić.

Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade Armije BiH, optužen je da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedokinja Novka Stupić je kazala da je njen muž Gojko zarobljen 21. januara 1993. u Strmicama ili Kaošticama (općina Višegrad). “Pričao mi je da su ga tukli po glavi, štapom. Niti znam ko ga je udarao, niti ko ga je zarobio. Vratio se kući iz zarobljeništva 8. septembra 1993. godine, kao maneken, sa 55 kilograma”, izjavila je Stupić, dodavši da je njen muž preminuo 2005.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar, prenosi Birn.

Ne propustite