Ova boja smanjuje apetit!

Zanimljivosti
Ova boja smanjuje apetit!
.

Boje utiču na naše raspoloženje i ponašanje. Kako biste svoju okolinu učinili što privlačnijom za um i tijelo, provjerite koje značenje sakrivaju vaše omiljene boje.

Nedavne studije pokazale su kako već i novorođenčad, stara tek dvije sedmice, mogu da vide crvenu boju, koja ima najdužu talasnu dužinu među bojama, pa razvojni receptori djeteta i živci u očima mogu najlakše da je obrade.

Crvena je boja energije, strasti i akcije i pojačava žudnju za hranom i drugim podražajima. Ako smo okruženi s previše crvene boje, možemo da postanemo razdražljivi, uznemireni pa čak i ljuti, pa se preporučuje izbjegavanje ove boje na zidovima. Crvena povećava i naš fizički nivo energije, brzinu otkucaja srca i krvni pritisak i podstiče oslobađanje adrenalina.
Osobe koje ističu crvenu boju kao omiljenu najčešće su ekstrovertne, optimistične i hrabre.

red-wall-by-noxcious-kid

Na temelju ankete koju je sprovelo nekoliko globalnih marketinških kompanija, 40 posto ljudi odabralo je plavu kao omiljenu boju. Iz perspektive psihologije, plava je boja povjerenja, odgovornosti i sigurnosti. Smanjuje stres i stvara osećaj smirenosti, pa je idealan izbor za dnevnu i spavaću sobu.
Uz to, usporava metabolizam, pa se preporučuje za kuhinju ako želimo da smanjimo apetit, dok, na primjer, restorani često insistiraju na toplim bojama. Osobe kojima je ovo omiljena boja najčešće su konzervativne, pouzdane i promišljene i ne vole da budu u centru pažnje.

U prošlosti je korištenje plave boje bilo toliko cijenjeno da su postojali zakoni koji su umjetnicima propisivali kako smiju da je upotrebljavaju. Najčešće se mogla koristiti samo za bojenje Hristove i Bogorodičine haljine na svetim slikama. Ovu boju obožavaju i ljetni neprijatelji - komarci, zato prilikom izleta u prirodu izbjegavajte odjeću tamnoplave boje.

blue-kitchen-ideas-07

Žuta boja izaziva mučninu, a često se naziva i najiritantnijom bojom zbog prekomjerne stimulacije oka. Iako nije poželjna u avionima, čest je izbor u prostorima poput stana ili kancelarije. Podstiče kreativnost, optimizam i bolju percepciju.
Ako vam je prva asocijacija na žutu boju Sunce, varate se. Sunce je, zapravo, bijele boje, ali to je vidljivo jedino iz svemira i s velikih nadmorskih visina, dok gledano odozdo, Sunce djeluje žućkasto.

yellow-maple

Roza boja potiskuje bijes i tjeskobu. Zatvori i ustanove za mentalno zdravlje često svoje zidove boje u ružičastu, kako bi kontrolisali ponašanje agresivnih zatvorenika i pacijenata. U psihologiji boja, ružičasta je znak nade. Osnažuje naše emocije i ublažava osjećaj ljutnje. Osobe koje vole ružičastu najčešće su osetljive, velikodušne i prijateljski raspoložene.

Ljubičasta se odnosi na maštu i duhovnost. Ako ste u potrazi za idealnom bojom u koju ćete obojiti zidove vaše kancelarije, ovo je boja za vas. Podstiče na stvaralaštvo i originalnost, ali je treba pažljivo koristiti jer previše ljubičaste može dovesti do osjećaja depresije. Ako je ovo vaša omiljena boja, vi ste kreativni, volite djelovati individualno i izrazito ste saosjećajni. Grci i Rimljani bili su fanatici ljubičaste boje. Trijumfalni generali nosili su haljine ljubičaste i zlatne boje, dok su senatori i konzuli nosili ljubičaste trake na rubovima svojih toga. U carskom Rimu je upotreba ljubičaste boje još više regulisana, pa je do četvrtog vijeka samo caru bilo dopušteno da nosi najljepše ljubičaste nijanse.

purple-girls-room-beautiful-shining-purple-bedroom-for-girls


Bilo da ste se pronašli u opisu značenja crvene, zelene ili ružičaste boje, jedno je sigurno — izbor boja opisuje vaš karakter. 

Ne propustite