Kako uštedjeti novac pametno koristeći električnu energiju?

Sve za dom
Kako uštedjeti novac pametno koristeći električnu energiju?
.

Najveća želja svakoga od nas je ušteda novca koji trošimo na kuću, ali, ponekad je to veoma težak zadatak.

Najveći trošak skoro svakog domaćinstva je račun za struju, a mi vam ovoga puta dajemo nekoliko savjeta kako da račun idućeg mjesec ne bude visok.

Kada poželite da smanjite račun za struju, dobro je da počnete sa onim najjednostavnijim stvarima – za početak, gasite svjetla kada izađete iz jedne prostorije. Iako možda izlazite iz te sobe na samo par minuta, gašenjem svjetla ćete definitivno potrošiti manje električne energije i uštedjeti nešto novca.

dollar-lightbulb

Kada govorimo o prekidačima, postoji i opcija programiranih prekidača, koji mogu ugasiti svjetlo u skladu sa vremenom koje ste vi podesili, i tako će vas sačuvati od razmišljanja da li ste ostavili svjetla da gore cijeli dan ili noć kada niste u svom domu. Bonus koji vam ovi prekidači nude je mogućnost njihovog uključivanja po programiranom vremenu, pa tako na primjer ne morate šetati pažljivo po mračnom stanu do prvog prekidača kada se kasno vratite kući.

Podne i stolne lampe su divan dekor ako se lijepo ukombinuju, a mi vam savjetujemo da ih postavite u uglove, jer će se na taj način njihova svjetlost odbijati i efikasnije osvijetliti vaš prostor. Zamijenite sve svoje obične sijalice fluorescentnim CFL sijalicama, koje koriste i do 70-80 % manje elekrične energije i traju do deset puta duže do običnih. Redovno brišite prašinu sa njih, jer će tako proizvesti maksimum svjetlosti.

th

Ako imate svjetla i van svog doma, savjetujemo vam da instalirate svjetla sa senzorima za pokret koja se uključuju na kretanje u određenoj zoni. Na taj način, vaše svjetlo može biti u funkciji samo po potrebi, a ne konstantno, što će opet doprinijeti vašoj uštedi na računu za struju.

Takođe, savjetujemo vam da razmotrite upotrebu sijalica manje voltaže ili solarnih svjetiljki, jer vam izvan vašeg doma nije potrebna jaka, fokusirana svjetlost. Sijalice manje voltaže troše znatno manje električne energije od regularnih sijalica, dok su solarna svjetla isplativa opcija jer uopšte ne troše struju.

Ako krenete od ovih jednostavnih sitnica, sigurni smo da ćete idućeg mjeseca moći da uštedite na svom računu za struju.

bigstock-saving-money-8173913

Ne propustite