Dodatak CV-u koji će vas sigurno uvesti u uži krug!

Zanimljivosti
Dodatak CV-u koji će vas sigurno uvesti u uži krug!
.

Uložili ste jako puno vremena i napora u razvoj svoga obrazovanja, ali još uvijek se pitate što je to što vas čini drugačijim od ostalih. Ono što svakoga od nas izdvaja su soft skills vještine koje posjedujemo. Za uspjeh pri traženju posla poželjno je poznavati svoje osobine, kao što su timski rad, rad pod pritiskom, snalaženje u novim situacijama, mogućnost prilagodbe. U situaciji u kojoj poslodavac mora izabrati između dvije osobe koje imaju identično obrazovanje, te će vas vještine izdvojiti od drugih.

Već odavno znamo da životopisom moramo zadovoljiti kriterije poslodavca, a tek se onda možemo nadati pozivu na razgovor. Međutim, danas to više nije dovoljno. Kada se nađete u sitiuaciji da ste pronašli oglas za posao koji vam odgovara s obzirom na vaše obrazovanje, iskustvo ili preferencije, pitanje je na koji se način trebate prezentirati budućem poslodavcu i kako ga oduševiti.

Osvojite poslodavca riječima

Osim tehnike pisanja životopisa, poželjno je savladati i vještinu pisanja motivacijskog pisma. Motivacijsko pismo ključan je dodatak životopisu kojim ćete istaknuti ono što niste mogli navesti u životopisu. Kraće je forme (do jedne stranice) te zahtijeva koncizno, jasno i gramatički ispravno izražavanje. Privucite pozornost poslodavca i pokažite mu da ste baš vi zaposlenik/ca kojega traži.

Prije nego započnete s pisanjem, zamislite da se nalazite u liftu s poslodavcem kojega želite impresionirati i da imate maksimalno 30 sekundi za uvjeriti da ste baš vi prava osoba za posao. Što biste mu rekli?

Upravo ono što biste rekli u takvoj situaciji trebaju biti najveći naglasci u vašem motivacijskom pismu. Proučite svako slovo oglasa za radno mjesto na koje se prijavljujete te iščitajte između redaka što poslodavac traži od kandidata. Objasnite što vas motivira, kako se snalazite u različitim situacijama, opišite neku situaciju u kojoj ste se posebno istakuli te navedite kako su vas one manje dobre potaknule da radite na sebi. Jednako kao i životopis, motivacijsko pismo morate modificirati za svako radno mjesto. Ne koristite ista pisma za svaki posao jer će osoba koja ga dobije u ruke lako prepoznati vaš nemar.

Početak je ključan

Samo je nekoliko sekundi dovoljno kako biste pridobili nečiju pozornost, bilo da se radi o čitanju, gledanju ili slušanju. Upravo je to vaš zadatak – u prvih nekoliko rečenica trebate zaintrigirati poslodavca da nastavi čitati i sazna više o vama. Preporučamo da se poslužite tehnikama kojima ćete ga uvjeriti da vaše motivacijsko pismo ne čita uzalud:

Neočekivana metafora
Nova, originalna ideja
Humor (umjereno)
Iako se motivacijsko pismo nekada smatralo ozbiljnim tekstom tradicionalne forme (uvod – razrada – zaključak), razvojem tehnologije mogućnosti za izražavanje u poslovnom svijetu mijenjaju svoj karakter. Poslodavci imaju sve manje vremena, stoga je potrebno prilagoditi dužinu motivacijskog pisma kako bi odgovarala sučelju smartphone-a. Neko vrijeme, trend je bio da motivacijsko pismo ima formu e-maila ili Twitter objave, uz koju prilažete svoj životopis.

Ukoliko smatrate da takav format nije prikladan za radno mjesto na koje se prijavljujete , držite se tradicionalnog pristupa. Započenite s rečenicom koja će sadržavati sve one vrijednosti koje nudite. Objasnite im zašto su im potrebne baš vaše vještine i kako se uklapaju u sliku tvrtke. Izbjegavajte fraze poput: „Pišem Vam kako bih se prijavio/la za…“.Ne trošite njegovo/njezino vrijeme na suvišne riječi. Usmjerite se na ono što je važno.

Odgovorite na njihove potrebe

Glavni dio teksta treba sadržavati nekoliko ključnih postignuća, kvalifikacija i vještina. Izbjegavajte prepisivati životopis u motivacijko pismo. Radije se usmjerite na konkretne vještine te ih povežite s potrebama tvrtke i radnog mjesta. Kako biste potkrijepili svoje tvrdnje, koristite primjere i kvantificirajte svoja najveća postignuća. Nemojte se bojati da ćete zvučati kao da se hvalite jer će netko drugi bez razmišljanja istaknuti svoje jake strane – i time vam možda uzeti mjesto. Istaknite se, tako stvarate sliku samouvjerenog kandidata koji zna upravljati svojim vještinama.

Kako završiti

Kraj treba biti jednostavan i nedvosmislen. Zahvalite poslodavcu na izdvojenom vremenu i naglasite kako biste cijenili priliku kroz intervju objasniti kako vaše kvalitete odgovaraju potrebama tvrtke. Ne zaboravite da je završni dio motivacijskog pisma ulaznica za intervju. Potrudite se napisati snažan, entuzijastičan i samopouzdan kraj kojim ćete oduševiti osobu koja će ga čitati i potaknuti ga da vas pozove na razgovor za posao.

Ne propustite