Crnadak: Šansa za BiH da nastavi "najbolje evropske godine"

Bosna i Hercegovina
Crnadak: Šansa za BiH da nastavi "najbolje evropske godine"
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naglasio je na pres-konferenciji da su naredna četiri mjeseca do kraja 2017. šansa za BiH da nakon 2016. nastavi „najbolje evropske godine“.

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naglasio je na pres-konferenciji da su naredna četiri mjeseca do kraja 2017. šansa za BiH da nakon 2016. nastavi „najbolje evropske godine“.

Pozvao je na politiku dogovora i na što skorije usvajanje sporazuma o Transportnoj zajednici ne samo zbog toga što bi neusvajanje značilo preusmjeravanje neophodnog novca drugim zemljama već što je pristupanje i test za BiH da li može ispunjavati  međunarodne obaveze.

Crnadak se založio i za završetak do kraja godine poslova vezanih za Upitnik Evropske komisije te izrazio nadu da će BiH ubrzo nakon toga steći status kandidata za pristup evropskoj zajednici.

Kad je riječ o pristupanju BiH NATO savezu, ministar vanjskih poslova smatra da je to pitanje potpuno nepotrebno problematizirano (politizirano) ovih dana iz Republike Srpske.

Održavanje referenduma o pristupanju NATO savezu izazvalo bi novu radikalizaciju političkih prilika u zemlji, kaže Crnadak čije je mišljenje da vlasti iz RS-a otvaraju tu temu zato što nemaju odgovore na teško ekonomsko stanje u entitetu i visok stepen korupcije.

Naglašavajući da je kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Nebojša Radmanović) potpisao svojevremeno zahtjev za aktiviranje MAP-a i prijem u stalno članstvo, Crnadak kaže da je opasno, prvenstveno za Republiku Srpsku, da se bilo kojoj odluci kadrova iz tog entiteta pristupa „kao da to više nije važno“ jer „sutra neko može reći da želi mijenjati Dejtonski sporazum“, a on je garant opstanka RS-a.

- Republika Srpska nikad nije bolje stajala međunarodno, a nikad gore ekonomski - kaže Crnadak i dodaje da je samo u prošloj godini skriven deficit od 100 miliona.

Naredna tema o kojoj se referirao na pres-konferenciji je predstojeća posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini Aleksandra Vučića. Posjetu smatra izuzetno važnom, kao dio nastavka pomirenja, ekonomske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa. Stoga ministar vanjskih poslova BiH smatra da nakon Vučićevog negativnog iskustva u Srebrenici, zvanično Sarajevo treba da ga dočeka na odgovarajući način i dostojanstveno.

Izjave iz svijeta, poput one da bi Bosna i Hercegovina mogla postati nova meta terorističkih napada ako se djelovanje Islamske države suzbije u Siriji, Crnadak komentira riječima da je BiH svjesna potencijalne opasnosti od terorizma, ali i da ta opasnost nije veća nego u drugim evropskim državama.

Ministar vanjskih poslova u principu ne prihvata ocjene o Bosni i Hercegovini kao jedinoj evropskoj zemlji utočištu za terorizam, dok nereagiranje institucije koju zastupa, u nekim situacijama, objašnjava riječima da Ministarstvo vanjskih poslova ne može svaki put reagirati po principu „zemlja zemlji“ zarad jedne izjave u medijima.

Ne propustite