Snimljena najsjajnija zvijezda koja uskoro postaje SUPERNOVA! (VIDEO)

Zanimljivosti
Snimljena najsjajnija zvijezda koja uskoro postaje SUPERNOVA! (VIDEO)
.

Astronomi su zahvaljujući velikom teleskopu u Evropskoj južnoj opservatoriji u Čileu uspjeli da zabilježe najnapredniju sliku jedne strane zvezde ikada.
 

Riječ je o Anteresu, crvenom superdžinu, petnaestoj najsjajnijoj zvijezdi na nebu udaljenoj od Sunca 604 svjetlosne godine. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije ove neobične zvijezde, a opservatorija je objavila i video-snimak u kome navodi više detalja o samoj zvijezdi i ostalim sprovedenim istraživanjima. 

Po boju i sjaju, Antares podsjeća na Mars i moguće je vidjeti je golim okom, čini sazvježđe Škorpija. Ima 15 puta veću masu od Sunca i zadivljujuće je kako njen sjaj vidimo sa Zemlje sa tolike udaljenosti. Kada bi se nalazila na ivici našeg solarnog sistema, njeni površinski slojevi dodirivali bi Mars.

Nažalost, Antares ulazi u završnu fazu svog životnog vijeka, što znači da će uskoro doći do supernove, zvjezdane eksplozije koja izbacuje ogromnu energiju za izuzetno kratak vremenski period. 

Sjaj supernove prije eksplozije se poveća više miliona puta u odnosu na sjaj tokom njenog života. Posle eksplozije, sjaj postepeno opada tokom sedmica ili mjeseci.

 

Ne propustite