GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA: Osjećamo sve njih i svakodnevno se podsjećamo šta se tada desilo

Aktuelno
GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA: Osjećamo sve njih i svakodnevno se podsjećamo šta se tada desilo
-

Na današnji dan 1995. godine od minobacačke granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na sarajevsku tržnicu Markale stradalo je 43, a ranjeno je 90 građana Sarajeva. 

Na godišnjici masakra civila na Markalama, u sarajevskoj ulici Mula-Mustafe Bašeskije okupili su se brojni građani, te predstavnici federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druge delegacije. 

Predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić u svom govoru kazala je kako upravo u ovom trenutku trebamo da šutimo, te kako svaki govor uznemiruje neizbrisiv bol svih onih koji su doživjeli gubitak. 

"Golem je ovo trenutak i tužna je svaka godina koja je prošla i svaka ima svoju priču i svaka nosi neku svoju tajnu, ali uvijek ostane sjećanje i mi zbilja to sjećanje moramo, ne samo njegovati, nego i nikada nikada nikada ne podcijeniti. Osjećamo sve njih, kad god prođemo i svakodnevno se podsjećamo šta se tada desilo. Podsjećaju nas ti trenuci na ta vremana, kada smo se zajedno sa njima upuštali u teški život koji je bio pred nama, a još teže je ono što su ti stradali upravo tog dana, na ovom mjestu, borili se za opstanak, jer su dolazili po hranu. Ne želim držati govore koji će biti stereotip, jer upravo danas, na ovom trenutku trebamo da šutimo, jer ta šutanje pripada nama svima, a svaki govor uznemiruje neizbrisiv  i neizbježan bol svih onih koji su doživjeli gubitak i svi oni koji su doživjeli trenutak o kojem mi danas govorimo. Malo je fatiha, malo je molitvi, malo je šutanja..."  - rekla je Babić. 

 


 

Ne propustite